Równania czwartego stopnia z parametrem
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
Równania czwartego stopnia z parametrem
Nie wiem, czy to dobry dział, ale to chyba to.
Oblicz \(\displaystyle{ b}\), jeżeli suma odwrotności czwartych potęg pierwiastków równania \(\displaystyle{ 3x^{2}+bx-4=0}\) wynosi \(\displaystyle{ 5 \frac{1}{8}}\). Nie wiem jak \(\displaystyle{ \frac{1}{x^{4}_{1}} + \frac{1}{x^{4}_{2}}}\) rozpisać na wzory Viete'a. Ale tak poza tym to wiem, o co chodzi.
Oblicz \(\displaystyle{ b}\), jeżeli suma odwrotności czwartych potęg pierwiastków równania \(\displaystyle{ 3x^{2}+bx-4=0}\) wynosi \(\displaystyle{ 5 \frac{1}{8}}\). Nie wiem jak \(\displaystyle{ \frac{1}{x^{4}_{1}} + \frac{1}{x^{4}_{2}}}\) rozpisać na wzory Viete'a. Ale tak poza tym to wiem, o co chodzi.
Ostatnio zmieniony 17 sie 2019, o 18:32 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Równania czwartego stopnia z parametrem
Nie zapominamy o znaku wyróżnika \(\displaystyle{ \Delta}\)
oraz rozpisujemy
\(\displaystyle{ \frac{1}{x^{4}_{1}} + \frac{1}{x^{4}_{2}} = \frac{x^{4}_{1} + x^{4}_{2}}{(x_{1}x_{2})^ 4}}\)
\(\displaystyle{ x^{4}_{1} + x^{4}_{2} = ( x^{2}_{1}+ x^{2}_{2})^2 - 2(x^{2}_{1}x^{2}_{2})= ( x^{2}_{1}+ x^{2}_{2})^2 - 2(x_{1}x_{2})^2.}\)
Zamieniamy w nawiasie sumę kwadratów na:
\(\displaystyle{ x^{2}_{1}+ x^{2}_{2} = (x_{1} + x_{2})^2 - 2x_{1}x_{2}}\)
Teraz wzory Viet'a.
oraz rozpisujemy
\(\displaystyle{ \frac{1}{x^{4}_{1}} + \frac{1}{x^{4}_{2}} = \frac{x^{4}_{1} + x^{4}_{2}}{(x_{1}x_{2})^ 4}}\)
\(\displaystyle{ x^{4}_{1} + x^{4}_{2} = ( x^{2}_{1}+ x^{2}_{2})^2 - 2(x^{2}_{1}x^{2}_{2})= ( x^{2}_{1}+ x^{2}_{2})^2 - 2(x_{1}x_{2})^2.}\)
Zamieniamy w nawiasie sumę kwadratów na:
\(\displaystyle{ x^{2}_{1}+ x^{2}_{2} = (x_{1} + x_{2})^2 - 2x_{1}x_{2}}\)
Teraz wzory Viet'a.
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
Równania czwartego stopnia z parametrem
Nie za bardzo rozumiem skąd się to wzięło, ale okjanusz47 pisze:Nie zapominamy o znaku wyróżnika \(\displaystyle{ \Delta}\)
\(\displaystyle{ x^{4}_{1} + x^{4}_{2} = ( x^{2}_{1}+ x^{2}_{2})^2 - 2(x^{2}_{1}x^{2}_{2})= ( x^{2}_{1}+ x^{2}_{2})^2 - 2(x_{1}x_{2})^2.}\)
.
Sorry, tam miała być 5 i jedna ósma, ale zrobił się błąd w formule i nie mogę edytować.
EDIT: wychodzi mi takie coś:
\(\displaystyle{ \frac{b^{4}-48b^{2}+288}{256}}\) Dobrze? Ciekawe czy to na górze to wzór skróconego mnożenia.
EDIT2 nawet jak to nie wzór skróconego mnożenia to zrobię tak by był.
EDIT 3:
\(\displaystyle{ \frac{(b^{2}-24)^{2}}{256} - \frac{50}{8} =0 }\)
Teraz pozostaje tylko pytanie jak przerobić to coś na równanie takie normalne.
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Równania czwartego stopnia z parametrem
Proszę porządnie podstawić wzory Viete,
najpierw na \(\displaystyle{ x^{2}_{1} + x^{2}_{2}=...}\)
potem na
\(\displaystyle{ x^{4}_{1}+ x^{4}_{2} =...}\)
a na końcu na
\(\displaystyle{ \frac{1}{x^{4}_{1}}+ \frac{1}{x^{4}_{2}}=...}\)
najpierw na \(\displaystyle{ x^{2}_{1} + x^{2}_{2}=...}\)
potem na
\(\displaystyle{ x^{4}_{1}+ x^{4}_{2} =...}\)
a na końcu na
\(\displaystyle{ \frac{1}{x^{4}_{1}}+ \frac{1}{x^{4}_{2}}=...}\)
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
Równania czwartego stopnia z parametrem
Nie rozumiem o co ci chodzi.
EDIt: w zadaniu jest napisane \(\displaystyle{ 5 \frac{1}{8}}\), tylko mi zrobił się błąd.
EDIt: w zadaniu jest napisane \(\displaystyle{ 5 \frac{1}{8}}\), tylko mi zrobił się błąd.
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Równania czwartego stopnia z parametrem
Chodzi o wyznaczenie :
\(\displaystyle{ \frac{1}{x^{4}_{1}} + \frac{1}{x^{4}_{2}}}\) w zależności od współczynników \(\displaystyle{ a, b, c}\) równania \(\displaystyle{ ax^2 +bx + c = 0.}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{x^{4}_{1}} + \frac{1}{x^{4}_{2}}}\) w zależności od współczynników \(\displaystyle{ a, b, c}\) równania \(\displaystyle{ ax^2 +bx + c = 0.}\)
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
Re: Równania czwartego stopnia z parametrem
Na pewno zrobię błąd w latexie, proszę się tym nie przejmować.
To będzie:
\(\displaystyle{ \frac{((- \frac{b}{a})^{2}-2 \frac{c}{a})^{2}-2 (\frac{c}{a})^{2} }{ (\frac{c}{a})^{4} }}\)
To będzie:
\(\displaystyle{ \frac{((- \frac{b}{a})^{2}-2 \frac{c}{a})^{2}-2 (\frac{c}{a})^{2} }{ (\frac{c}{a})^{4} }}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Równania czwartego stopnia z parametrem
Dobrze, dalej nie upraszczamy, podstawiamy dane liczbowe współczynników \(\displaystyle{ a = 3, \ \ b = b,\ \ c = -4,}\) otrzymując równanie:
\(\displaystyle{ \frac{1}{x^4_{1}} + \frac{1}{x^4_{2}} = \frac{\left [\left(-\frac{b}{3}\right )^2 - 2\frac{-4}{3}\right]^2 - 2\left(\frac{-4}{3}\right)^2}{\left(-\frac{4}{3}\right)^4} = 5 \frac{1}{8}=\frac{41}{8}}\)
................................................................................
\(\displaystyle{ (b^2 + 24)^2 = 1600}\)
\(\displaystyle{ b^2 + 24 = 40, \ \ b^2 = 16, \ \ b_{1} = -4 \vee b_{2} = 4.}\)
Sprawdzamy dla \(\displaystyle{ b_{1}= - 4, \ \ b_{2} = 4}\) - znak wyróżnika \(\displaystyle{ \Delta}\)
\(\displaystyle{ \Delta = (-4)^2 - 4\cdot 3\cdot (-4) = (4)^2 -4\cdot 3(-4) = 64>0}\)
\(\displaystyle{ b_{1} = -4 \vee b_{2} = 4.}\)
Proszę o samodzielne sprawdzenie.
\(\displaystyle{ \frac{1}{x^4_{1}} + \frac{1}{x^4_{2}} = \frac{\left [\left(-\frac{b}{3}\right )^2 - 2\frac{-4}{3}\right]^2 - 2\left(\frac{-4}{3}\right)^2}{\left(-\frac{4}{3}\right)^4} = 5 \frac{1}{8}=\frac{41}{8}}\)
................................................................................
\(\displaystyle{ (b^2 + 24)^2 = 1600}\)
\(\displaystyle{ b^2 + 24 = 40, \ \ b^2 = 16, \ \ b_{1} = -4 \vee b_{2} = 4.}\)
Sprawdzamy dla \(\displaystyle{ b_{1}= - 4, \ \ b_{2} = 4}\) - znak wyróżnika \(\displaystyle{ \Delta}\)
\(\displaystyle{ \Delta = (-4)^2 - 4\cdot 3\cdot (-4) = (4)^2 -4\cdot 3(-4) = 64>0}\)
\(\displaystyle{ b_{1} = -4 \vee b_{2} = 4.}\)
Proszę o samodzielne sprawdzenie.
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
Re: Równania czwartego stopnia z parametrem
Aaaa ok, dzięki rozumiem. Tak, wyszło mi, tylko wcześniej zrobiłam błąd, ale poprawiłam.