Postać iloczynowa i kanoniczna

Zagadnienia dot. funkcji kwadratowej. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI kwadratowe i pierwiastkowe. Układy równań stopnia 2.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Postać iloczynowa i kanoniczna

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ y=ax^2+bx+c}\)

Postać iloczynowa
\(\displaystyle{ \Delta=0}\)
\(\displaystyle{ y=a(x-x_0)^2}\)

Postać kanoniczna
\(\displaystyle{ y=a(x-p)^2+q}\)

Czy \(\displaystyle{ y=(x+1)^2}\) jest postacią iloczynową czy kanoniczną funkcji \(\displaystyle{ y=x^2+2x+1}\)?
Awatar użytkownika
MrCommando
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 554
Rejestracja: 5 gru 2016, o 21:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Płock/MiNI PW
Podziękował: 48 razy
Pomógł: 107 razy

Postać iloczynowa i kanoniczna

Post autor: MrCommando »

I tą i tą jednocześnie.
ODPOWIEDZ