wyznacz równanie paraboli
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 8 paź 2007, o 14:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
wyznacz równanie paraboli
wyznacz równanie paraboli o wierzchołku w punkcie (0,4) która przechodzi przez punkt (2,3)
- Sylwek
- Użytkownik
- Posty: 2716
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 160 razy
- Pomógł: 657 razy
wyznacz równanie paraboli
Zapisujemy równanie kwadratowe w postaci kanonicznej, następnie podstawiamy punkt, przez który przechodzi nasza parabola:
\(\displaystyle{ f(x)=a(x-p)^2+q \\ f(x)=ax^2+4 \\ 3=a 2^2+4 \\ 3=4a+4 \\ 4a=-1 \\ a=-\frac{1}{4} \\ f(x)=-\frac{1}{4}x^2+4}\)
\(\displaystyle{ f(x)=a(x-p)^2+q \\ f(x)=ax^2+4 \\ 3=a 2^2+4 \\ 3=4a+4 \\ 4a=-1 \\ a=-\frac{1}{4} \\ f(x)=-\frac{1}{4}x^2+4}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 8 paź 2007, o 14:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Sylwek
- Użytkownik
- Posty: 2716
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 160 razy
- Pomógł: 657 razy
wyznacz równanie paraboli
Jak to skąd? Przecież w treści masz, że parabola przechodzi przez punkt (2,3), więc jeśli x=2 i y=3, wtedy to równanie jest spełnione. Masz także współrzędne wierzchołka, więc wszystko jest w porządku.
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 8 paź 2007, o 14:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin