równania kwadratowe z parametrem

Zagadnienia dot. funkcji kwadratowej. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI kwadratowe i pierwiastkowe. Układy równań stopnia 2.
olazz11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 7 paź 2007, o 14:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdynia

równania kwadratowe z parametrem

Post autor: olazz11 »

Zbadaj liczbę rozwiązań równania ze względu na wartość parametru m(mεR)
Napisz wzór funkcji y=g(m), która każdej wartości parametru m przyporządkowuję liczbę rozwiązań równania:

a) (m-3)x� + (m-2)x+1=0
b)(m-1)x�-(m+1)x+m+1=0

z góry dzięki za pomoc.
Awatar użytkownika
Piotrek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1051
Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Górowo Iławeckie
Pomógł: 278 razy

równania kwadratowe z parametrem

Post autor: Piotrek89 »

\(\displaystyle{ \Delta0}\)-dwa rozwiązania

warto rozważyć również liczbę rozwiązań dla m=3 w przykładzie a) oraz m=1 w przykładzie b)
ODPOWIEDZ