\(\displaystyle{ f(x)=|x-3|(x-1)}\)
Otrzymuje wzor funkcji w postaci kanonicznej:
\(\displaystyle{ \begin{cases}(x-2)^{2}-1\iff\geqslant 3\\-(x+2)^{2}+1\iff x}\)
Narysuj wykres funkcji kwadratowej
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 20 lis 2006, o 21:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 12 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1384
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 268 razy
Narysuj wykres funkcji kwadratowej
rozumiem, że wychodzi Ci wektor \(\displaystyle{ \vec{b}=[-2,1]}\).. jest on niestety błędny..
oczywiście druga współrzędna jest ok.. co do pierwszej należy zwrócić uwagę na minus przed nawiasem.. to on odpowiada za to, że współrzędna pierwsza jest dodatnia
hmm poza tym ja bym się zastanawiał nad sensem używania do czegoś takiego wektorów.. można się właśnie w taki sposób pomylić.. proponuje sprowadzić równanie do postaci:
\(\displaystyle{ f(x)=-x^2-4x+3}\) wyznaczyć wierzchołek, pkty przecięcia i rysować no chyba że zadanie wymaga zrobienie tego przy użyciu wektorów..
oczywiście druga współrzędna jest ok.. co do pierwszej należy zwrócić uwagę na minus przed nawiasem.. to on odpowiada za to, że współrzędna pierwsza jest dodatnia
hmm poza tym ja bym się zastanawiał nad sensem używania do czegoś takiego wektorów.. można się właśnie w taki sposób pomylić.. proponuje sprowadzić równanie do postaci:
\(\displaystyle{ f(x)=-x^2-4x+3}\) wyznaczyć wierzchołek, pkty przecięcia i rysować no chyba że zadanie wymaga zrobienie tego przy użyciu wektorów..