Witam. Proszę o pomoc w rozwiązaniu:
Wykaż, ze funkcja kwadratowa \(\displaystyle{ f(x)=x^{2}+(b+2)x+2b}\), ma conajnmniej jedno miejsce zerowe dla każej wartości parametru b.
Dla jakiej wartosci parametru b funkcja ma tylko jedne miejsce zerowe ? Wyznacz to miejsce.
Z góry dzieki za odp.
pozdro
Wykaz ze funkcja kwadratowa ...
- Plant
- Użytkownik
- Posty: 331
- Rejestracja: 16 sty 2006, o 21:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Grudziadz/Warszawa
- Pomógł: 70 razy
Wykaz ze funkcja kwadratowa ...
\(\displaystyle{ \Delta = (b+2)^2-8b=b^2-4b+4=(b-2)^2 qslant 0}\)
Tylko jedno miejsce zerowe - Δ=0
\(\displaystyle{ \Delta=0 (b-2)^2=0 b=2}\)
wówczas:
\(\displaystyle{ f(x)=x^2+4x+4=(x+2)^2 \\ x_0 = -2}\)
Tylko jedno miejsce zerowe - Δ=0
\(\displaystyle{ \Delta=0 (b-2)^2=0 b=2}\)
wówczas:
\(\displaystyle{ f(x)=x^2+4x+4=(x+2)^2 \\ x_0 = -2}\)