Rozwiąż układ równań: \(\displaystyle{ \begin{cases} x+xy+y=13\\2(x+y)^{2}+x^{2}y+xy^{2}+30=0\end{cases}}\)
z góry dziękuję za pomoc =]
układ równan
-
- Użytkownik
- Posty: 1676
- Rejestracja: 2 kwie 2007, o 14:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 178 razy
- Pomógł: 17 razy
układ równan
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+xy+y=13\\2(x+y)^{2}+x^{2}y+xy^{2}+30=0\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ 2(x+y)^2+xy(x+y)+30=0}\)
\(\displaystyle{ (x+y)(x+y+x+y+xy)+30=0}\)
\(\displaystyle{ (x+y)(13+x+y)+30=}\)
\(\displaystyle{ (x+y)^2+13(x+y)+30=0}\)
teraz masz równanie kwadratowe juz
\(\displaystyle{ 2(x+y)^2+xy(x+y)+30=0}\)
\(\displaystyle{ (x+y)(x+y+x+y+xy)+30=0}\)
\(\displaystyle{ (x+y)(13+x+y)+30=}\)
\(\displaystyle{ (x+y)^2+13(x+y)+30=0}\)
teraz masz równanie kwadratowe juz