najmniejsza i największa wartość funkcji
najmniejsza i największa wartość funkcji
Mój problem to:
najmniejsza i największa wartość funkcji.
Czy mógłby ktoś mi to wytłumaczyć?W przypadku kiedy 'x' nie należy do przedziału.
Dz i pozdrawiam
najmniejsza i największa wartość funkcji.
Czy mógłby ktoś mi to wytłumaczyć?W przypadku kiedy 'x' nie należy do przedziału.
Dz i pozdrawiam
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
najmniejsza i największa wartość funkcji
Zapewne chodzi o to, ze wartosc x dla ekstremow nie nalezy do rozpatrywanego przedzialu (jak wyliczasz ekstrema). Wtedy wystarczy zbadac wartosc na krancach przedzialu i jedna z nich jest twoja odpowiedzia. POZDRO
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 24 wrz 2007, o 18:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 3 razy
najmniejsza i największa wartość funkcji
'x' nie należy do przedziału rozumiem, że przynajmniej jeden koniec jest nieskończonością??? O to Ci chodzi? Załóżmy, że tak. Co wtedy to zależy od f-cji. Np. y=2 jest okeślone dla wszystkich R, a f-cja na całej dziedzinie ma wartość 2, która jest jednocześnie max i min. Zazwyczaj szukamy wtedy ekstremów przez liczenie pierwszej pochodnej i badanie, kiedy ona się zeruje. Wszystko wtedy dotyczy dziedziny. Trzeba pamiętać, że jeżeli f-cja dąży tylko do jakiejś wartości max/min a jej nie osiąga, to nie można uznać tego za wartość największą/najmniejszą.
Mam nadzieję, że to trochę pomoże.
Mam nadzieję, że to trochę pomoże.
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
najmniejsza i największa wartość funkcji
To dodatkowo obliczasz wartosc y dla tego x-a Wtedy masz do porownania np 3 wartosci. Dwie dla krancow przedzialu + jedna z ekstrem. I wybierasz wartosc ta, o ktora cie pytaja POZDRO
najmniejsza i największa wartość funkcji
Tzn??
jeśli:
f(x)=-x^2+1
Xw=0 0E
Najmniejsza wartość funkcji: f(0)=1
Największa wartość funkcji: f(-1)=-1+1=0
......................................f(1/2)=3/4 ........... czyli: f(-1)=0
tak??
jeśli:
f(x)=-x^2+1
Xw=0 0E
Najmniejsza wartość funkcji: f(0)=1
Największa wartość funkcji: f(-1)=-1+1=0
......................................f(1/2)=3/4 ........... czyli: f(-1)=0
tak??
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 4 paź 2006, o 22:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 2 razy
najmniejsza i największa wartość funkcji
Obliczasz p i jeżeli nie należy do przedziału to nie ma ekstremum. Wtedy sprawdzasz czy rosnąca, jeśli tak to () liczba po lewej stronie przedziału(x) jest minimum a po prawej(y) maksimum. Natomiast jeżeli malejąca to na odwrót(x to maksimum,a y minimum). A jeżeli p należy to przedziału to maksimum to liczba q.