Wyzanczanie wspolczynników a i c równania kwadartowego
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 19 maja 2017, o 21:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: tutaj
- Podziękował: 1 raz
Wyzanczanie wspolczynników a i c równania kwadartowego
Witam
Dane jest równanie \(\displaystyle{ x^2 + bx + c = 0}\)
Odnajdź takie b i c że są one jednocześnie rozwiązaniami tego równania.
Sprawa polega na tym że mi wyszło ale nie jestem pewien czy doszedłem do wyników w matematyczny sposób.
OK, na początku zauważyłem że ta funkcja jest określona dla każdego x rzeczywistego.
Potem pomyślałem że dla x równego 0 równanie jest spełnione, wtedy podstawiłem i wyszło\(\displaystyle{ c = 0}\), na tej podstawie stwierdziłem że \(\displaystyle{ c = 0}\)
Potem sobie po prostu wstawiłem za x liczbę jeden i równanie zmieniło się w:
\(\displaystyle{ 1 + b + 0 = 0}\)
więc \(\displaystyle{ b = -1}\)
co daje \(\displaystyle{ c = 0}\) i \(\displaystyle{ b = -1.}\)
Teoretycznie wszystko się zgadza ale niemal w ogóle nie wykonałem żadnych obliczeń i chciałbym aby jakiś dobry człowiek pokazał mi jak on by to rozwiązał:)
Pozdrawiam
Dane jest równanie \(\displaystyle{ x^2 + bx + c = 0}\)
Odnajdź takie b i c że są one jednocześnie rozwiązaniami tego równania.
Sprawa polega na tym że mi wyszło ale nie jestem pewien czy doszedłem do wyników w matematyczny sposób.
OK, na początku zauważyłem że ta funkcja jest określona dla każdego x rzeczywistego.
Potem pomyślałem że dla x równego 0 równanie jest spełnione, wtedy podstawiłem i wyszło\(\displaystyle{ c = 0}\), na tej podstawie stwierdziłem że \(\displaystyle{ c = 0}\)
Potem sobie po prostu wstawiłem za x liczbę jeden i równanie zmieniło się w:
\(\displaystyle{ 1 + b + 0 = 0}\)
więc \(\displaystyle{ b = -1}\)
co daje \(\displaystyle{ c = 0}\) i \(\displaystyle{ b = -1.}\)
Teoretycznie wszystko się zgadza ale niemal w ogóle nie wykonałem żadnych obliczeń i chciałbym aby jakiś dobry człowiek pokazał mi jak on by to rozwiązał:)
Pozdrawiam
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Wyzanczanie wspolczynników a i c równania kwadartowego
Nie.123qwerty123 pisze: Potem pomyślałem że dla x równego 0 równanie jest spełnione, wtedy podstawiłem i
Równie dobrze mogłeś pomyśleć, że jest spełnione dla (-768).
Co do zadania - z treści spełniają równanie \(\displaystyle{ x=b}\) oraz \(\displaystyle{ x=c}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Re: Wyzanczanie wspolczynników a i c równania kwadartowego
Ja jestem tym dobrym człowiekiem.chciałbym aby jakiś dobry człowiek pokazał mi jak on by to rozwiązał:)
Sorzystaj ze wzorów Viete'a
\(\displaystyle{ x_1+x_2=- \frac{b}{2a}}\)
\(\displaystyle{ x_1x_2= \frac{c}{a}}\)
U Ciebie \(\displaystyle{ a=1, \ x_1=b, \ x_2= c}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} b+c = \frac{b}{2}\\ bc=c \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ b=1, \ c= \frac{1}{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1923
- Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 326 razy
Re: Wyzanczanie wspolczynników a i c równania kwadartowego
A nie zgubiłeś jednego rozwiązania?Dilectus pisze: U Ciebie \(\displaystyle{ a=1, \ x_1=b, \ x_2= c}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} b+c = \frac{b}{2}\\ bc=c \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ b=1, \ c= \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ bc=c}\)
\(\displaystyle{ c(b-1)=0}\)
\(\displaystyle{ c=0 \wedge b=0 \cup b=1 \wedge c= \frac{1}{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Re: Wyzanczanie wspolczynników a i c równania kwadartowego
Wynik był zły (+ niekompletny).
[edit]
[edit]
Wg mnie nie.Ania221 pisze:
\(\displaystyle{ c=0 \wedge b=0 \cup b=1 \wedge c= \frac{1}{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Re: Wyzanczanie wspolczynników a i c równania kwadartowego
Oraz dla \(\displaystyle{ b=1}\) nie może być \(\displaystyle{ c=0,5}\).
Oraz (ponieważ treść jest niedoprecyzowana) istnieje dyskusyjne rozwiązanie \(\displaystyle{ b=c=-0,5}\).
[edit] To co napisałaś w ostatnim nie jest ok. Bo mamy rozwiązanie z innym znakiem niż ma (b).
Oraz (ponieważ treść jest niedoprecyzowana) istnieje dyskusyjne rozwiązanie \(\displaystyle{ b=c=-0,5}\).
[edit] To co napisałaś w ostatnim nie jest ok. Bo mamy rozwiązanie z innym znakiem niż ma (b).
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 19 maja 2017, o 21:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: tutaj
- Podziękował: 1 raz
Re: Wyzanczanie wspolczynników a i c równania kwadartowego
Aby nie było wątpliwości doprecyzuję treść zadania.
"Dane jest równanie \(\displaystyle{ x^2 + bx+c=0}\) z niewiadomą x. Wyznacz b i c tak by były one rozwiązaniami danego równania"
"Dane jest równanie \(\displaystyle{ x^2 + bx+c=0}\) z niewiadomą x. Wyznacz b i c tak by były one rozwiązaniami danego równania"
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Re: Wyzanczanie wspolczynników a i c równania kwadartowego
I tak jest niedoprecyzowane - nie podają czy podać wszystkie możliwości, albo czy ,,mają być dwoma różnymi".123qwerty123 pisze:Aby nie było wątpliwości doprecyzuję treść zadania.
"Dane jest równanie \(\displaystyle{ x^2 + bx+c=0}\) z niewiadomą x. Wyznacz b i c tak by były one rozwiązaniami danego równania"
Rozwiązać tak jak pokazał dobry człowiek (ale poprawnie); albo (co prawda nie rozwinąłem) tak jak podpowiedziałem.
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Re: Wyzanczanie wspolczynników a i c równania kwadartowego
Oczywiście rąbnąłem się.piasek101 pisze:Bądź lepszym człowiekiem.Dilectus pisze: \(\displaystyle{ b=1, \ c= \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ c=- \frac{1}{2}}\)
Dziękuję, za zwrócenie uwagi. Człowiek na stare lata nie umie już rachować...
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Re: Wyzanczanie wspolczynników a i c równania kwadartowego
Eee.Dilectus pisze:
\(\displaystyle{ c=- \frac{1}{2}}\)
Sprawdzałem \(\displaystyle{ x^2+x-0,5=0}\), teraz widzę, że masz zły wzór Viete'a.
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Re: Wyzanczanie wspolczynników a i c równania kwadartowego
Macie rację, wszystko popieprzyłem, łącznie z wzorami Viete'a. Patrzę i nie widzę. Nie patrzcie na mój poprzedni, błędny post. Przepraszam za roztargnienie, zwłaszcza Ciebie 123qwerty123.
Policzmy jeszcze raz
Wzory Viete'a
\(\displaystyle{ x_1+x_2=- \frac{b}{a}}\)
\(\displaystyle{ x_1x_2= \frac{c}{a}}\)
\(\displaystyle{ a=1, \ x_1=b, \ x_2= c}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} b+c = -b\\ bc=c \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ b=1, \ c= -2}\)
Policzmy jeszcze raz
Wzory Viete'a
\(\displaystyle{ x_1+x_2=- \frac{b}{a}}\)
\(\displaystyle{ x_1x_2= \frac{c}{a}}\)
\(\displaystyle{ a=1, \ x_1=b, \ x_2= c}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} b+c = -b\\ bc=c \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ b=1, \ c= -2}\)
- Richard del Ferro
- Użytkownik
- Posty: 190
- Rejestracja: 13 mar 2016, o 22:48
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 16 razy
Re: Wyzanczanie wspolczynników a i c równania kwadartowego
Może jeszcze inaczej
\(\displaystyle{ x^2+bx+c=a(x-b)(x-c)}\)
\(\displaystyle{ x^2+bx+c=ax^2+ax(-b-c)+abc}\)
To samo co wzory Vieta, ale bardziej wielomianowo, bez znajmości wzorów na nie, mniejsza szansa na pomyłkę
Uwaga! Zapisuję to w postaci iloczynowej, a kiedy trójmian ma taką postać? Gdy delta jest nieujemna.
Stąd
\(\displaystyle{ b^2-4c \ge 0}\)
\(\displaystyle{ b^2 \ge 4c}\)
-- 26 lut 2018, o 16:13 --
dwa wielomiany są równe jak odpowiednie ich współczynniki są równe.
porównjamy najwyższe potęgi
\(\displaystyle{ x^2 \wedge ax^2}\)
oczywista oczywistość, że \(\displaystyle{ a=1}\), dlatego nie daje tego już pod klamry
hmm.. i myślę, że jest to dość istotny element tego zadania, więc nie radzę go pomijać(w sensie wiele osób tak przyrównując zapomina, że wielomiany których rozwiązaniami są miejsca \(\displaystyle{ b}\) oraz \(\displaystyle{ c}\) to wszystkie wielomiany postaci
\(\displaystyle{ a(x-b)(x-c)}\)
t.j. dużo osób zapomina o \(\displaystyle{ a}\))
\(\displaystyle{ \begin{cases} b=-b-c \\ c=bc \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2b=-c \\ c(1-b)=0 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} c=-2b \\ c(1-b)=0 \end{cases}}\)
tu wstawiam do drugiego pierwsze
stąd
\(\displaystyle{ 2b(b-1)=0}\)
\(\displaystyle{ b=0}\) \(\displaystyle{ \vee}\) \(\displaystyle{ b=1}\)
Wyliczam sobie \(\displaystyle{ c}\) i sprwadzam warunek \(\displaystyle{ b^2 \ge 4c}\)
Otóz dla \(\displaystyle{ b=1}\) mamy
\(\displaystyle{ \begin{cases} c \in R \\ c=-2 \end{cases}}\)
Ogólnie wielomian
\(\displaystyle{ x^2+x-2=(x-1)(x+2)}\) więc mamy rzeczywiście dwie pary rozwiązań
\(\displaystyle{ x^2+bx+c=a(x-b)(x-c)}\)
\(\displaystyle{ x^2+bx+c=ax^2+ax(-b-c)+abc}\)
To samo co wzory Vieta, ale bardziej wielomianowo, bez znajmości wzorów na nie, mniejsza szansa na pomyłkę
Uwaga! Zapisuję to w postaci iloczynowej, a kiedy trójmian ma taką postać? Gdy delta jest nieujemna.
Stąd
\(\displaystyle{ b^2-4c \ge 0}\)
\(\displaystyle{ b^2 \ge 4c}\)
-- 26 lut 2018, o 16:13 --
dwa wielomiany są równe jak odpowiednie ich współczynniki są równe.
porównjamy najwyższe potęgi
\(\displaystyle{ x^2 \wedge ax^2}\)
oczywista oczywistość, że \(\displaystyle{ a=1}\), dlatego nie daje tego już pod klamry
hmm.. i myślę, że jest to dość istotny element tego zadania, więc nie radzę go pomijać(w sensie wiele osób tak przyrównując zapomina, że wielomiany których rozwiązaniami są miejsca \(\displaystyle{ b}\) oraz \(\displaystyle{ c}\) to wszystkie wielomiany postaci
\(\displaystyle{ a(x-b)(x-c)}\)
t.j. dużo osób zapomina o \(\displaystyle{ a}\))
\(\displaystyle{ \begin{cases} b=-b-c \\ c=bc \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2b=-c \\ c(1-b)=0 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} c=-2b \\ c(1-b)=0 \end{cases}}\)
tu wstawiam do drugiego pierwsze
stąd
\(\displaystyle{ 2b(b-1)=0}\)
\(\displaystyle{ b=0}\) \(\displaystyle{ \vee}\) \(\displaystyle{ b=1}\)
Wyliczam sobie \(\displaystyle{ c}\) i sprwadzam warunek \(\displaystyle{ b^2 \ge 4c}\)
Otóz dla \(\displaystyle{ b=1}\) mamy
\(\displaystyle{ \begin{cases} c \in R \\ c=-2 \end{cases}}\)
Ogólnie wielomian
\(\displaystyle{ x^2+x-2=(x-1)(x+2)}\) więc mamy rzeczywiście dwie pary rozwiązań
-
- Użytkownik
- Posty: 926
- Rejestracja: 24 paź 2011, o 01:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 75 razy
- Pomógł: 274 razy
Wyzanczanie wspolczynników a i c równania kwadartowego
Równanie ma rozwiązanie gdy: \(\displaystyle{ 0 \le \Delta \ = b^2 - 4c}\)
Rozpatrzmy przypadek, gdy \(\displaystyle{ b=c}\).
Równanie przyjmuje postać: \(\displaystyle{ x^2 + bx + b = 0}\) oraz warunek, że \(\displaystyle{ b}\) ma być pierwiastkiem tego równania. Mamy zatem:
\(\displaystyle{ b^2 + b^2 + b = 0\\
2b^2 + b = 0\\
b(2b+1) = 0}\)
to \(\displaystyle{ b=-\frac{1}{2}}\) oraz \(\displaystyle{ b=0}\)
Mamy zatem: \(\displaystyle{ b=c=-\frac{1}{2}}\) lub \(\displaystyle{ b=c=0}\)
Plus rozwiązanie Dilectusa.
Rozpatrzmy przypadek, gdy \(\displaystyle{ b=c}\).
Równanie przyjmuje postać: \(\displaystyle{ x^2 + bx + b = 0}\) oraz warunek, że \(\displaystyle{ b}\) ma być pierwiastkiem tego równania. Mamy zatem:
\(\displaystyle{ b^2 + b^2 + b = 0\\
2b^2 + b = 0\\
b(2b+1) = 0}\)
to \(\displaystyle{ b=-\frac{1}{2}}\) oraz \(\displaystyle{ b=0}\)
Mamy zatem: \(\displaystyle{ b=c=-\frac{1}{2}}\) lub \(\displaystyle{ b=c=0}\)
Plus rozwiązanie Dilectusa.