Wyznacz parametr

Zagadnienia dot. funkcji kwadratowej. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI kwadratowe i pierwiastkowe. Układy równań stopnia 2.
JarTSW
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 414
Rejestracja: 15 mar 2007, o 15:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: C:/WINDOWS/pulpit
Podziękował: 104 razy
Pomógł: 11 razy

Wyznacz parametr

Post autor: JarTSW »

Mam problem z takim zadaniem:

Kod: Zaznacz cały

Wyznacz takie wartosci parametru m, dla ktorych jeden z pierwiastkow rownania jest kwadratem drugiego
Moglby ktos pomoc?
Rafal88K
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 311
Rejestracja: 15 mar 2007, o 16:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 54 razy

Wyznacz parametr

Post autor: Rafal88K »

JarTSW pisze:Mam problem z takim zadaniem:
Kod:
Wyznacz takie wartosci parametru m, dla ktorych jeden z pierwiastkow rownania jest kwadratem drugiego

Moglby ktos pomoc?
Tak, możesz podasz równanie?
JarTSW
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 414
Rejestracja: 15 mar 2007, o 15:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: C:/WINDOWS/pulpit
Podziękował: 104 razy
Pomógł: 11 razy

Wyznacz parametr

Post autor: JarTSW »

heh oczywiscie zzapomniaelm (:

\(\displaystyle{ 4x^{2}-15x+4m^{2}=0}\)
Marta99
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 260
Rejestracja: 9 gru 2006, o 13:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 26 razy

Wyznacz parametr

Post autor: Marta99 »

Najpierw załóż że :1) Δ≥0
2)a >0
3) x1=x2�

wyznacz deltę, a następnie punkt 3) wyznacz z wzorów Viete'a układając 3 równania
x1=x2�
x1+x2 = 3�
xa * x2 =m�

najpierw oblicz x1 i x2 a potem podstaw to do równania 3 i wylicz m.
Na koniec wyznacz część wspólną otrzymanego wyniku z Δ

ps. widzę że też męczycie podręcznik Kłaczko. Na szczęście ja już po sprawdzianie z tego działo . pozdrawiam :mrgreen:
JarTSW
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 414
Rejestracja: 15 mar 2007, o 15:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: C:/WINDOWS/pulpit
Podziękował: 104 razy
Pomógł: 11 razy

Wyznacz parametr

Post autor: JarTSW »

Meczymy i to doslownie, dzieki
ODPOWIEDZ