Parametry w funkcji kwadratowej
-
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 15 paź 2016, o 10:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 22 razy
Parametry w funkcji kwadratowej
Witam ! mam problem z pewnym zadaniem:
Dla jakich wartości parametru m równanie \(\displaystyle{ 5 x^{2}-mx+1=0}\) ma dwa różne rozwiązania \(\displaystyle{ x_{1} , x _{2}}\) takie, że \(\displaystyle{ \left| x _{1} - x_{2}\right| \ge 1}\)
Deltę wiem jak zrobić, jednak nie wiem jak ten drugi warunek rozpisać, tam pojawi się \(\displaystyle{ -4x_{1}x _{2}}\) ale nie rozumiem tego i nie wiem skąd to się bierze.
Proszę o pomoc.
Dla jakich wartości parametru m równanie \(\displaystyle{ 5 x^{2}-mx+1=0}\) ma dwa różne rozwiązania \(\displaystyle{ x_{1} , x _{2}}\) takie, że \(\displaystyle{ \left| x _{1} - x_{2}\right| \ge 1}\)
Deltę wiem jak zrobić, jednak nie wiem jak ten drugi warunek rozpisać, tam pojawi się \(\displaystyle{ -4x_{1}x _{2}}\) ale nie rozumiem tego i nie wiem skąd to się bierze.
Proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony 13 lis 2017, o 20:41 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 482
- Rejestracja: 10 lis 2017, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 113 razy
Parametry w funkcji kwadratowej
Korzystamy z:
\(\displaystyle{ |x-y|= \sqrt{(x-y)^2}= \sqrt{(x+y)^2-4xy}}\)
\(\displaystyle{ |x-y|= \sqrt{(x-y)^2}= \sqrt{(x+y)^2-4xy}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 15 paź 2016, o 10:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 22 razy
Parametry w funkcji kwadratowej
A skąd z minusa zrobił się plus i dlaczego tam jest \(\displaystyle{ -4xy}\) ? Tak po prostu, czy jest jakaś zależność albo definicja?
Ostatnio zmieniony 13 lis 2017, o 20:41 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
-
- Użytkownik
- Posty: 482
- Rejestracja: 10 lis 2017, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 113 razy
Parametry w funkcji kwadratowej
\(\displaystyle{ (x-y)^2=x^2 + y^2-2xy=(x+y)^2-2xy-2xy=(x+y)^2-4xy}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 15 paź 2016, o 10:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 22 razy
Parametry w funkcji kwadratowej
Dziękuje, trochę mi to pomogło ale jeszcze jednej rzeczy nie rozumiem, mianowicie:
\(\displaystyle{ (x+y) ^{2} - 2xy - 2xy}\) Dlaczego tam się to zdublowało ? Nie widzę tego.
\(\displaystyle{ (x+y) ^{2} - 2xy - 2xy}\) Dlaczego tam się to zdublowało ? Nie widzę tego.
-
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 15 paź 2016, o 10:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 22 razy
Parametry w funkcji kwadratowej
To może pokażę, jak ja to rozpisuję, a ty/Pan mi ocenisz/oceni
czyli tak :
\(\displaystyle{ \left| x _{1} - x _{2} \right| \ge 1\\
( x_{1} - x _{2} )^{2} \ge 1\\
x _{1}^{2} - 2 x_{1} x_{2} + x_{2}^{2} \ge 1\\
( x_{1} + x _{2} )^{2} - 2 x_{1} x _{2} \ge 1}\)
I rozwijam wzór i mi się skraca.
czyli tak :
\(\displaystyle{ \left| x _{1} - x _{2} \right| \ge 1\\
( x_{1} - x _{2} )^{2} \ge 1\\
x _{1}^{2} - 2 x_{1} x_{2} + x_{2}^{2} \ge 1\\
( x_{1} + x _{2} )^{2} - 2 x_{1} x _{2} \ge 1}\)
I rozwijam wzór i mi się skraca.
Ostatnio zmieniony 13 lis 2017, o 20:42 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie zostawiaj pustych linii w tagach[latex] [/latex] . Nowa linia to \\.
Powód: Nie zostawiaj pustych linii w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 15 paź 2016, o 10:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 22 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 817
- Rejestracja: 19 lis 2016, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 21
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 115 razy
Parametry w funkcji kwadratowej
\(\displaystyle{ (x_1+x_2)^2 - 2x_1x_2 = x_1^2 + 2x_1x_2+x_2^2 - 2x_1x_2 = x_1^2 + x_2^2 \neq x_1^2-2x_1x_2 +x_2^2 = x_1^2+2x_1x^2-2x_1x_2+x_2^2 -2x_1x_2 = (x_1+x_2)^2-4x_1x_2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 15 paź 2016, o 10:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 22 razy
-
- Administrator
- Posty: 34237
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Parametry w funkcji kwadratowej
Popełniłeś jeden błąd:Tajemniczy59 pisze:\(\displaystyle{ x _{1}^{2} - 2 x_{1} x_{2} + x_{2}^{2} \ge 1\\
( x_{1} + x _{2} )^{2} - 2 x_{1} x _{2} \ge 1}\)
\(\displaystyle{ ( x_{1} + x _{2} )^{2}\neq x_{1}^2 + x _{2}^{2}}\).
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 15 paź 2016, o 10:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 22 razy