zadanie z wartością x

Zagadnienia dot. funkcji kwadratowej. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI kwadratowe i pierwiastkowe. Układy równań stopnia 2.
xxxxx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 259
Rejestracja: 25 sty 2007, o 20:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: miasto
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 11 razy

zadanie z wartością x

Post autor: xxxxx »

Jeden bok danego prostokąta o wymiarach 3na4 powiększamy a drugi zmniejszamy o x. Dla jakiej wartosci x pole otrzymanego prostokąta bedzie najwieksze?
Awatar użytkownika
ariadna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2702
Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 642 razy

zadanie z wartością x

Post autor: ariadna »

Funkcja pola:

\(\displaystyle{ f(x)=(3+x)(4-x)=-x^{2}+x+12}\)

I teraz znajdź maksimum funkcji.
Piotr Rutkowski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2234
Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 390 razy

zadanie z wartością x

Post autor: Piotr Rutkowski »

\(\displaystyle{ f(x)=(3-x)(4+x)}\) \(\displaystyle{ f(x)=-x^{2}-x+12}\), z tej funkcji liczysz sobie maksimum

EDIT: Właśnie, mamy mały problem tutaj, który bok powiększamy, a który pomniejszamy?
xxxxx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 259
Rejestracja: 25 sty 2007, o 20:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: miasto
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 11 razy

zadanie z wartością x

Post autor: xxxxx »

No właśnie. Może trzeba rozpatrzec obydwa przypadki, bo w obydwu maksimum bedzie takie same tylko, że w jednym dla x=� a w drugim dla x=-�. Czy w takim razie to bedą 2 rozwiazania?
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

zadanie z wartością x

Post autor: florek177 »

To jest to samo, jak powiększysz o (-x) to tak jakbyś zmniejszył, jak pomniejszysz o (-x), to tak jakbyś zwiększył.
ODPOWIEDZ