Zagadnienia dot. funkcji kwadratowej. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI kwadratowe i pierwiastkowe. Układy równań stopnia 2.
angelikaa
Użytkownik
Posty: 4 Rejestracja: 2 cze 2007, o 20:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bolesławiec
Podziękował: 1 raz
Post
autor: angelikaa » 11 wrz 2007, o 22:12
Rozwiąż równanie:
\(\displaystyle{ \begin{array}{lll}
x^4-6x^2+5=0
\end{array}}\)
Co trzeba zrobić z
\(\displaystyle{ \begin{array}{lll}
x^4
\end{array}}\)
??
Calasilyar
Użytkownik
Posty: 2656 Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 410 razy
Post
autor: Calasilyar » 11 wrz 2007, o 22:13
podstawienie:
\(\displaystyle{ t=x^{2}}\)
i normalnie z delty. Pamiętaj tylko wrócić do iksów!
Jestemfajny
Użytkownik
Posty: 187 Rejestracja: 22 lis 2006, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: AGH
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 36 razy
Post
autor: Jestemfajny » 11 wrz 2007, o 22:13
Podstaw\(\displaystyle{ t=x^{2}}\)
setch
Użytkownik
Posty: 1307 Rejestracja: 14 sie 2006, o 22:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bełchatów
Podziękował: 155 razy
Pomógł: 208 razy
Post
autor: setch » 11 wrz 2007, o 22:26
i, że \(\displaystyle{ t q 0}\)
angelikaa
Użytkownik
Posty: 4 Rejestracja: 2 cze 2007, o 20:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bolesławiec
Podziękował: 1 raz
Post
autor: angelikaa » 13 wrz 2007, o 18:46
Dzięki wielkie udało mi się rozwiązać