Przekształcenia równania wyboczenia do równania kwadratowego

Zagadnienia dot. funkcji kwadratowej. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI kwadratowe i pierwiastkowe. Układy równań stopnia 2.
Amistar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 10 gru 2014, o 15:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wawa
Podziękował: 1 raz

Przekształcenia równania wyboczenia do równania kwadratowego

Post autor: Amistar »

Dzień dobry

Natknąłem się w pewnej książce o mechanice na takie oto przekształcenie:

\(\displaystyle{ \frac{4 \cdot 60000}{ \pi \cdot d^2} \cdot 5 = 335 - 0,62 \cdot \frac{4 \cdot 680}{d}}\)

\(\displaystyle{ 1052,4 \cdot d^2 - 5297,98 d - 1200000 = 0}\)

Mam całkowite matematyczne zaćmienie jak tego dokonano może ktoś podpowie
widzę metodą reverse eng że mianownik lewej strony został pomnożony przez \(\displaystyle{ 335}\).
Ostatnio zmieniony 15 gru 2016, o 21:44 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Awatar użytkownika
Justka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1680
Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 579 razy

Przekształcenia równania wyboczenia do równania kwadratowego

Post autor: Justka »

Hej, pomnożono obustronnie przez \(\displaystyle{ d^2 \pi}\) oraz przyjęto, że \(\displaystyle{ \pi=3,141592}\)
ODPOWIEDZ