Większa część uczniów klasy liczącej 31 osób zachorowała na grypę. Zdrowi uczniowie postanowili wyslac chorym kolegom kartki z pozdrowieniami. Wiedzac, ze kazdy zdrowy uczen wyslal do kazdego chorego kartke oraz ze liczba wyslanych kartek byla najwikesza z mozliwych, oblicz, ily uczniow zachorowalo na grypę.
Prosilbym o pomoc w roziwazaniu tego zadania, a konkretnie o zapis wzrou funkcji. Z gory dziekuje.
Zadanie optymalizacyjne- "Pewna czesc ..."
-
- Użytkownik
- Posty: 623
- Rejestracja: 24 maja 2006, o 17:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ..
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 110 razy
Zadanie optymalizacyjne- "Pewna czesc ..."
x- liczba chorych uczniów
x-31- liczba zdrowych uczniów
x(x-31)- liczba wysłanych kartek
Trzeba teraz przeanalizować wykres i znaleść x dla którego funkcja przyjmuje największą wartość, pamiętając, że \(\displaystyle{ x N}\) , \(\displaystyle{ x (15; 31)}\).
Czyli chorych było 16 uczniów.
x-31- liczba zdrowych uczniów
x(x-31)- liczba wysłanych kartek
Trzeba teraz przeanalizować wykres i znaleść x dla którego funkcja przyjmuje największą wartość, pamiętając, że \(\displaystyle{ x N}\) , \(\displaystyle{ x (15; 31)}\).
Czyli chorych było 16 uczniów.
-
- Użytkownik
- Posty: 414
- Rejestracja: 15 mar 2007, o 15:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: C:/WINDOWS/pulpit
- Podziękował: 104 razy
- Pomógł: 11 razy
Zadanie optymalizacyjne- "Pewna czesc ..."
Funkca przyjmuje dla:
15: -240
31: 0
Sadzac po wykresie:
y=x(x-31)
Czyli albo cos jest nie tak, albo ja Cie źle zrozumialem?
15: -240
31: 0
Sadzac po wykresie:
y=x(x-31)
Czyli albo cos jest nie tak, albo ja Cie źle zrozumialem?
-
- Użytkownik
- Posty: 623
- Rejestracja: 24 maja 2006, o 17:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ..
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 110 razy
Zadanie optymalizacyjne- "Pewna czesc ..."
Aj źle zapisałem. Cały czas miałem na myśli (31-x).
Czyli funkcja przyjmuje postać f(x)=x(31-x).
Czyli funkcja przyjmuje postać f(x)=x(31-x).