Jaką metodą rozwiązuje się takie równania?
\(\displaystyle{ x+ \sqrt{x-1} = 7}\)
\(\displaystyle{ x+ \sqrt{x+2}+8 = 0}\)
Dotychczasowe równania typu:
\(\displaystyle{ x+\sqrt{x}+8=0}\)
rozwiązywałem za pomocą zmiennej pomocniczej \(\displaystyle{ k = \sqrt{x}}\) i potem jak funkcję kwadratową: \(\displaystyle{ k ^{2} + k+ 8=0}\) itd..
Rozwiąż równanie
Rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ x+\sqrt{x-1}=7 \\
k = \sqrt{x-1} \\
k^2+1=x \\
k^2+1+k=7 \\
k^2+k-6=0}\)
Resztę analogicznie
k = \sqrt{x-1} \\
k^2+1=x \\
k^2+1+k=7 \\
k^2+k-6=0}\)
Resztę analogicznie
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Rozwiąż równanie
Zmienna pomocnicza: \(\displaystyle{ k= \sqrt{x-1}}\) i z tego wyznacz \(\displaystyle{ x}\).