Oto treść
Proste o równaniach y=-3x-4, y=-x-5, y=x-8 są styczne do paraboli \(\displaystyle{ y=ax^{2}+bx+c}\). Wyznacz:
a) współczynniki a,b,c
b) współrzędne punktów styczności,
c) współrzędne wierzchołka paraboli.
Poprawiłam temat
Lady Tilly
Trzy proste styczne do paraboli -wyznacz współczynniki
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Trzy proste styczne do paraboli -wyznacz współczynniki
masz trzy równania
\(\displaystyle{ -3x-4=ax^{2}+bx+c}\)
\(\displaystyle{ -x-5=ax^{2}+bx+c}\)
\(\displaystyle{ x-8=ax^{2}+bx+c}\)
teraz warunkiem jest aby we wszystkich trzech delta była równa zero.
\(\displaystyle{ -3x-4=ax^{2}+bx+c}\)
\(\displaystyle{ -x-5=ax^{2}+bx+c}\)
\(\displaystyle{ x-8=ax^{2}+bx+c}\)
teraz warunkiem jest aby we wszystkich trzech delta była równa zero.
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
Trzy proste styczne do paraboli -wyznacz współczynniki
\(\displaystyle{ ax^2+bx+c=-3x-4 \\ ax^2+(b+3)x+c+4=0}\)
Prosta styczna i parabola muszą miec jeden punkt wspólny więc:
\(\displaystyle{ \Delta=0 \\ (b+3)^2-4a(c+4)=0}\)
Analogicznie dla pozostałych stycznych:
\(\displaystyle{ ax^2+(b+1)x+c+5=0 \\ (b+1)^2-4a(c+5)=0 \\ \\ \\ ax^2+(b-1)x+c+8=0 \\ (b-1)^2-4a(c+8)=0}\)
Otrzymujemy układ:
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} (b+3)^2-4a(c+4)=0\\ (b+1)^2-4a(c+5)=0 \\ (b-1)^2-4a(c+8)=0 \end{array}}\)
którego rozwiązaniem jest a=1, b=-3, c=-4.
Prosta styczna i parabola muszą miec jeden punkt wspólny więc:
\(\displaystyle{ \Delta=0 \\ (b+3)^2-4a(c+4)=0}\)
Analogicznie dla pozostałych stycznych:
\(\displaystyle{ ax^2+(b+1)x+c+5=0 \\ (b+1)^2-4a(c+5)=0 \\ \\ \\ ax^2+(b-1)x+c+8=0 \\ (b-1)^2-4a(c+8)=0}\)
Otrzymujemy układ:
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} (b+3)^2-4a(c+4)=0\\ (b+1)^2-4a(c+5)=0 \\ (b-1)^2-4a(c+8)=0 \end{array}}\)
którego rozwiązaniem jest a=1, b=-3, c=-4.