Przedstaw w postaci kanonicznej i podaj współrzędne wierzchołka paraboli.
a) y=x�+2x+3
b) y=x�-4x-2
c) y=-2x�-6x+2
Udało mi się rozwiązać przykłady a i b lecz proszę o sprawdzenie
odp.a) y=(x+1)�+2 (-1,2)
odp.b) y=(x-2)�-6 (2,-6)
Przedstaw w postaci kanonicznej
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
Przedstaw w postaci kanonicznej
a), b) - ok
c)
\(\displaystyle{ p=-\frac{b}{2a}=\frac{6}{-4}=-\frac{3}{2} \\ \Delta=52 \\ q=\frac{-\Delta}{4a}=\frac{-52}{-8}=\frac{13}{2} \\ y=-2(x+\frac{3}{2})^2+\frac{13}{2}}\)
c)
\(\displaystyle{ p=-\frac{b}{2a}=\frac{6}{-4}=-\frac{3}{2} \\ \Delta=52 \\ q=\frac{-\Delta}{4a}=\frac{-52}{-8}=\frac{13}{2} \\ y=-2(x+\frac{3}{2})^2+\frac{13}{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 52
- Rejestracja: 23 kwie 2007, o 18:01
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: okolice Kielc
Przedstaw w postaci kanonicznej
oba te podpunkty rozwiązałaś dobrze.
c) a=-2, b=-6, c=2
p=\(\displaystyle{ \frac{-b}{2a}}\)
p=-\(\displaystyle{ \frac{3}{2}}\)
q=\(\displaystyle{ \frac{-\Delta}{4a}}\)
\(\displaystyle{ \Delta}\) = 52
q=\(\displaystyle{ \frac{-13}{2}}\)
y=-2\(\displaystyle{ (x+\frac{3}{2})^{2}}\)+ \(\displaystyle{ \frac{-13}{2}}\)
wspołrzędne wierzchołka (-\(\displaystyle{ \frac{3}{2}}\) , \(\displaystyle{ \frac{-13}{2}}\) )
c) a=-2, b=-6, c=2
p=\(\displaystyle{ \frac{-b}{2a}}\)
p=-\(\displaystyle{ \frac{3}{2}}\)
q=\(\displaystyle{ \frac{-\Delta}{4a}}\)
\(\displaystyle{ \Delta}\) = 52
q=\(\displaystyle{ \frac{-13}{2}}\)
y=-2\(\displaystyle{ (x+\frac{3}{2})^{2}}\)+ \(\displaystyle{ \frac{-13}{2}}\)
wspołrzędne wierzchołka (-\(\displaystyle{ \frac{3}{2}}\) , \(\displaystyle{ \frac{-13}{2}}\) )
-
- Użytkownik
- Posty: 52
- Rejestracja: 23 kwie 2007, o 18:01
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: okolice Kielc