Suma rozwiazan rownania.
-
- Użytkownik
- Posty: 92
- Rejestracja: 2 lis 2013, o 17:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łęczyca
- Podziękował: 12 razy
Suma rozwiazan rownania.
Suma rozwiązań równania \(\displaystyle{ 13 - x ^{2} = 0}\) jest liczbą:
A. naturalną dodatnią
B. ujemną
C. wymierną
D. niewymierną
Rozwiązałem:
\(\displaystyle{ 13 - x ^{2} = 0}\)
\(\displaystyle{ - x ^{2} = - 13 | : -1}\)
\(\displaystyle{ x ^{2} = 13 | \sqrt{}}\)
\(\displaystyle{ x = \sqrt{13}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{13}}\) jest liczbą niewymierną.
Dobrze rozwiązałem to zadanie?
A. naturalną dodatnią
B. ujemną
C. wymierną
D. niewymierną
Rozwiązałem:
\(\displaystyle{ 13 - x ^{2} = 0}\)
\(\displaystyle{ - x ^{2} = - 13 | : -1}\)
\(\displaystyle{ x ^{2} = 13 | \sqrt{}}\)
\(\displaystyle{ x = \sqrt{13}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{13}}\) jest liczbą niewymierną.
Dobrze rozwiązałem to zadanie?
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Suma rozwiazan rownania.
Nie, bo znalazłeś tylko jeden pierwiastek tego równania. Ponadto masz określić, jaką liczbą jest suma obu pierwiastków.
-
- Użytkownik
- Posty: 92
- Rejestracja: 2 lis 2013, o 17:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łęczyca
- Podziękował: 12 razy
Suma rozwiazan rownania.
czyli z \(\displaystyle{ x = \sqrt{13}}\) tu musi byc zastosowana wartosc bezwzgledna?
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Suma rozwiazan rownania.
Nie w tym momencie.
Jak masz:
\(\displaystyle{ x ^{2} = 13}\)
i teraz obustronnie pierwiastkujesz, to:
\(\displaystyle{ \left| x\right| = \sqrt{13}}\),
bo:
\(\displaystyle{ \sqrt{x^2} =\left| x\right|}\)
Jak masz:
\(\displaystyle{ x ^{2} = 13}\)
i teraz obustronnie pierwiastkujesz, to:
\(\displaystyle{ \left| x\right| = \sqrt{13}}\),
bo:
\(\displaystyle{ \sqrt{x^2} =\left| x\right|}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 92
- Rejestracja: 2 lis 2013, o 17:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łęczyca
- Podziękował: 12 razy
Suma rozwiazan rownania.
a więc z tego co napisałas wyjdzie mi:
\(\displaystyle{ x = \sqrt{13}}\) i \(\displaystyle{ x = - \sqrt{13}}\) tak?
\(\displaystyle{ x = \sqrt{13}}\) i \(\displaystyle{ x = - \sqrt{13}}\) tak?
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Suma rozwiazan rownania.
Zgadza się, znalazłeś dwa pierwiastki tego równania. Jaka jest ich suma? Bo o to pytają w zadaniu.
-
- Użytkownik
- Posty: 92
- Rejestracja: 2 lis 2013, o 17:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łęczyca
- Podziękował: 12 razy
Suma rozwiazan rownania.
a więc mam dodać tak? \(\displaystyle{ \sqrt{13} + (- \sqrt{13)}}\) a więc wyjdzie mi 0?
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy