rownanie kwadratowe z parametrem
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 20 lut 2013, o 17:45
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
rownanie kwadratowe z parametrem
Proszę o pomoc w rozwiązaniu następującego zadania ( 2 klasa liceum, mat fiz, prawdopodobnie można w nim zastosować wzory Viete'a)
Dla jakich wartości m równanie :
\(\displaystyle{ m x^{2} - (m-3)x +1 =0}\)
ma dwa rozwiązania \(\displaystyle{ x_{1}}\) i \(\displaystyle{ x_{2}}\), spałniające nierówność:
\(\displaystyle{ \left| x _{1} \right| + \left| x_{2} \right| \le 1}\)
Dla jakich wartości m równanie :
\(\displaystyle{ m x^{2} - (m-3)x +1 =0}\)
ma dwa rozwiązania \(\displaystyle{ x_{1}}\) i \(\displaystyle{ x_{2}}\), spałniające nierówność:
\(\displaystyle{ \left| x _{1} \right| + \left| x_{2} \right| \le 1}\)
Ostatnio zmieniony 14 paź 2013, o 09:02 przez bakala12, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 138
- Rejestracja: 22 sty 2013, o 21:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 34 razy
- Pomógł: 12 razy
rownanie kwadratowe z parametrem
Policz deltę... Wyjdzie Ci kolejne równanie kwadratowe z m, w razie czego policz drugą deltę i sprawdź kiedy równanie ma dwa pierwiastki czyli kiedy równanie delty jest większa od zera (ewentualnie większa lub równa jeśli przyjmiemy, że to mają być dwa niekoniecznie różne pierwiastki, ale wydaje mi się że autor pisząc "dwa" miał na myśli różne)...
Ze wzorów Viete'a ( \(\displaystyle{ x_{1}+x_{2}=\frac{-b}{a}}\) ) przekształć nierówność a później porównaj otrzymane wyniki...
Ze wzorów Viete'a ( \(\displaystyle{ x_{1}+x_{2}=\frac{-b}{a}}\) ) przekształć nierówność a później porównaj otrzymane wyniki...
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 20 lut 2013, o 17:45
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
rownanie kwadratowe z parametrem
Policzyłam delte i wychodzi , ze delta jest równa 64. chce, zeby była wieksza od zera, i wtedy dostaje przedział :
\(\displaystyle{ m \in (- \infty ;1) \cup (9;+ \infty )}\)
i nastepnie chciałam rozwiazania x1 i x2 rozbic na przypadki, i wtedy nie wiem jak sobie poradzic z tym, ze , w pewnych przedziale gdy:
\(\displaystyle{ x _{1} >0 i x_{2}<0}\)
otrzymuje, ze
\(\displaystyle{ x _{1}-x_{2} \le 1}\)
i nie wiem , co dalej? Jak to przeksztalcic, zeby skorzystac z wzorów Viete'a? A moze skorzystac z czegos innego?
\(\displaystyle{ m \in (- \infty ;1) \cup (9;+ \infty )}\)
i nastepnie chciałam rozwiazania x1 i x2 rozbic na przypadki, i wtedy nie wiem jak sobie poradzic z tym, ze , w pewnych przedziale gdy:
\(\displaystyle{ x _{1} >0 i x_{2}<0}\)
otrzymuje, ze
\(\displaystyle{ x _{1}-x_{2} \le 1}\)
i nie wiem , co dalej? Jak to przeksztalcic, zeby skorzystac z wzorów Viete'a? A moze skorzystac z czegos innego?
-
- Użytkownik
- Posty: 813
- Rejestracja: 6 cze 2007, o 12:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Kąty Wrocławskie
- Pomógł: 206 razy
rownanie kwadratowe z parametrem
Podnieść obie strony nierówności do kwadratu i skorzystać ze wzorów Viete'a
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 20 lut 2013, o 17:45
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
rownanie kwadratowe z parametrem
no chyba nie bardzo, bo z tego ze
\(\displaystyle{ x_{1}-x_{2} \le 1}\)
nie wynika, że
\(\displaystyle{ (x_{1}-x_{2} ) ^{2} \le 1}\)
........
\(\displaystyle{ x_{1}-x_{2} \le 1}\)
nie wynika, że
\(\displaystyle{ (x_{1}-x_{2} ) ^{2} \le 1}\)
........
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
rownanie kwadratowe z parametrem
Nie chcę mieszać innym sposobem, ale ja bym po prostu tę wyjściową nierówność podniósł do kwadratu i dalej skorzystał ze wzorów Viete'a.
-
- Użytkownik
- Posty: 138
- Rejestracja: 22 sty 2013, o 21:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 34 razy
- Pomógł: 12 razy
rownanie kwadratowe z parametrem
Nie chodzi o tą nierówność tylko o podstawową czyli \(\displaystyle{ |x_{1}|+|x_{2}| \le 1}\), masz pewność że obydwie strony są tego samego znaku więc możesz śmiało podnieść do kwadratu...sigmacialo pisze:no chyba nie bardzo, bo z tego ze
\(\displaystyle{ x_{1}-x_{2} \le 1}\)
nie wynika, że
\(\displaystyle{ (x_{1}-x_{2} ) ^{2} \le 1}\)
........
Żeby Cię nie zmylić, wszyscy (Grzegorz t, Cosinus90 i ja) myślimy o tym samym, tylko każdy ubrał to w swoje słowa...cosinus90 pisze:Nie chcę mieszać innym sposobem, ale ja bym po prostu tę wyjściową nierówność podniósł do kwadratu i dalej skorzystał ze wzorów Viete'a.
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 20 lut 2013, o 17:45
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz