Oblicz oryginalne wymiary pudełka.

Zagadnienia dot. funkcji kwadratowej. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI kwadratowe i pierwiastkowe. Układy równań stopnia 2.
Wulgarf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 11 wrz 2013, o 19:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował: 6 razy

Oblicz oryginalne wymiary pudełka.

Post autor: Wulgarf »

Witam,bardzo proszę o zweryfikowanie poprawności poniższego zadania i ew. wytknięcie błędu.

Otwarte pudełko ma objętość \(\displaystyle{ 80cm ^{3}}\). Jest złożone z kwadratowego kawałka kartonu z którego każdego rogu zostały wycięte kwadraty o boku długości 3cm. Znajdź oryginalny wymiar kartonu.

x-oryginalna długość boku

\(\displaystyle{ 3(x-6) ^{2} =80}\)
\(\displaystyle{ 3(x ^{2} -12x+36)-80=0}\)
\(\displaystyle{ 3x ^{2} -36x + 28=0}\)
\(\displaystyle{ \delta=1296-336=960}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{\delta}=8 \sqrt{15}}\)
\(\displaystyle{ x _{1} = \frac{18-4 \sqrt{15} }{3} \approx 0.836}\)
\(\displaystyle{ x _{2} \approx 11.2}\)

Odpowiedź to właśnie 11.2 cm kwadratowe, ale po pierwsze, \(\displaystyle{ x _{1}}\) nie jest ujemne, więc także powinno być brane po uwagę, a po drugie jeżeli oryginalny wymiar wynosił 11.2 cm^2, to nie jest chyba możliwe, aby wycięto z jego rogów 4 kwadraty o boku długości 3 cm. Poza tym po podstawieniu pod x(w pierwszym równaniu) pierwiastka z wyniku otrzymuję zupełnie inny wynik.

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
dulcemaria94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 149
Rejestracja: 2 lip 2013, o 19:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 38 razy

Oblicz oryginalne wymiary pudełka.

Post autor: dulcemaria94 »

Jak od tego pierwszego x odejmiesz 6 cm to co dostaniesz? Brakuje założenia, że x jest większe od 6.
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

Oblicz oryginalne wymiary pudełka.

Post autor: wb »

Wynik, który otrzymałeś jest w cm (nie musisz wyciągać pierwiastka).
Pierwsze rozwiązanie, mimo że jest nieujemne, nie może być brane pod uwagę, ponieważ nie można wyciąć z kwadratu o takich wymiarach, narożników po 3cm.
Wulgarf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 11 wrz 2013, o 19:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował: 6 razy

Oblicz oryginalne wymiary pudełka.

Post autor: Wulgarf »

Dobra, już wszystko rozumiem.
Dzięki wielkie za pomoc.
ODPOWIEDZ