Znajdz wzor funkcji kwadratowej i prfzedstaw ja w postaci kanonicznej i iloczynowej
a)do jej wykresu nalezy punkt (0,2) suma jej miejsc zerowych wynosi frac{7}{2} suma odwrotnosci miejsc zerowych wynosi 3,5
b)funkcja jest parzysta , wykres przechodzi prze punkt (1,4), ma najwieksza wartosc równą 2
c)miejsca zerowe : 1 i -3 oraz jej wykresem jest parabola styczna do prostej y=-4
2. wyznacz a) najmniejszą wartosc funkcji f(x)= frac{-8}{4x ^{2} +5x+7}
b)najwieksza wartosc funkcji f(x)= frac{4}{ x^{2} -x+2}
Zanjdz wzór funkcji kwardatowej 2)wyznacz wartość funkcji
- zidan3
- Użytkownik
- Posty: 694
- Rejestracja: 9 kwie 2011, o 10:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lbn
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 112 razy
Zanjdz wzór funkcji kwardatowej 2)wyznacz wartość funkcji
Skorzystaj ze wzorow Vieta
i pozniej podstaw \(\displaystyle{ P(0,2)}\) do \(\displaystyle{ f(x)=ax^2+bx+c}\)
i pozniej podstaw \(\displaystyle{ P(0,2)}\) do \(\displaystyle{ f(x)=ax^2+bx+c}\)