Dla jakich wartości parametru...

Zagadnienia dot. funkcji kwadratowej. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI kwadratowe i pierwiastkowe. Układy równań stopnia 2.
henryy1991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 13 sie 2011, o 22:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Chrzanów
Podziękował: 1 raz

Dla jakich wartości parametru...

Post autor: henryy1991 »

Witam. Przerabiam aktualnie dział poświęcony funkcją kwadratowym - poziom rozszerzony - zbiór zadań A. Kiełbasy) i mam problem z trudniejszymi zadaniami z tego działu a oto jedno z nich:

Dla jakich wartości parametru "m" równanie \(\displaystyle{ x^2-(2m-1)x+m^2-4=0}\) ma dwa różne pierwiastki rzeczywiste mniejsze od 4. wg ksiażki rozwiązanie to \(\displaystyle{ m<\frac{17}{4} \setminus \left\{ 4\right\}}\)

trzeba założyć że delta jest większa od 0 i wyliczyć to, i z tego mi wychodzi że \(\displaystyle{ m<\frac{17}{4}}\) natomiast nie bardzo wiem co dalej z tym zrobić i dlaczego tam wyszło " z wyłączeniem 4??
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

Dla jakich wartości parametru...

Post autor: kamil13151 »

Jakie warunki dałeś jeszcze?
Ukryta treść:    
ODPOWIEDZ