Witam. Mam do zrobienia zadanie i chociaż część jakoś ruszyłam to z reszta mam problem. Proszę pomóżcie, gdzieś robię błąd i nie umiem go znaleźć. Gdyby ktoś pomógł mi rozwiązać to zadanie mogłabym sobie sprawdzić.
Zad.
Firma może wyprodukować x sztuk pewnego towaru miesięcznie, przy bezpośrednim koszcie każdej sztuki po 130-0,01x zł. Każdą sztukę można sprzedać w cenie 800-0,5x. Stałe koszty miesięczne wynoszą 90 000,00zł. Firma jest w stanie wyprodukować co najwyżej 650sztuk.
a) przy jakiej miesięcznej produkcji zysk firmy jest maksymalny i ile wynosi?
b) wyznaczyć funkcję kosztu przeciętnego oraz optimum technologiczne.
c) wyznaczyć optimum ekonomiczne oraz największą wartość zysku przeciętnego.
d) wyznaczyć przedział opłacalności produkcji.
Jeśli ktoś potrafi mi pomóc to będę wdzięczna.
funkcje kosztów, zysków, optimum
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 24 cze 2011, o 11:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: świerklaniec
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
funkcje kosztów, zysków, optimum
Zysk na sztukę wynosi (800-0,5x-130+0,1x)=670-0,4x,czyli całkowity zysk to
Z=x(760-0,4x)
a)Zysk jest maksymalny jeśli Z(x) ma maksymalną wartość
Czyli zysk otrzymujemy przy x=950 równy Z=\(\displaystyle{ 950 \cdot 380}\)
d)przedział opłacalności to (jak się nie mylę) przedział x,gdzie można mówić o zyskach.czyli u nas wyznaczony jest przez miejsca zerowe x (0 i 1900)
resztę-potrzebuję definicji
Z=x(760-0,4x)
a)Zysk jest maksymalny jeśli Z(x) ma maksymalną wartość
Czyli zysk otrzymujemy przy x=950 równy Z=\(\displaystyle{ 950 \cdot 380}\)
d)przedział opłacalności to (jak się nie mylę) przedział x,gdzie można mówić o zyskach.czyli u nas wyznaczony jest przez miejsca zerowe x (0 i 1900)
resztę-potrzebuję definicji