Układ równań 3 niewiadome
Układ równań 3 niewiadome
Witam, mam mały problem z układem równań:
2x+y-z=-2
-2x-2y+z=2
6x+y-3z=-6
Ostatnio na egzaminie był taki, na poprzednich były podobne, juz mówię w czym rzecz, nie mogę sobie z nim poradzić, na początku próbowałem normalnie go rozwiązać z wyznaczników, lecz zawsze wychodzi sprzeczność, (chyba tak się na to mówi) więc zacząłem grzebać po internecie na waszym forum doszukałem się sposobu poprzez macierz odwrotną lecz i w tym przypadku jest to niemożliwe dla mnie do wykonania, na końcu próbowałem metodą Sarrusa, ale z wyznaczników zawsze wychodzi 0, nie wiem czy możliwe jest to że nie układ nie ma rozwiązań? że jest niewłaściwy. I czy jest to możliwe że na 2 egzaminach te 2 pkt za zadanie byłyby takie łatwe do zdobycia. Jeśli jest tak jak piszę, to proszę również o wytłumaczenie jak to udowodnić najłatwiej. A jeśli się myle to jak to rozwiązać
Z góry dziekuje i pozdrawiam zenek
2x+y-z=-2
-2x-2y+z=2
6x+y-3z=-6
Ostatnio na egzaminie był taki, na poprzednich były podobne, juz mówię w czym rzecz, nie mogę sobie z nim poradzić, na początku próbowałem normalnie go rozwiązać z wyznaczników, lecz zawsze wychodzi sprzeczność, (chyba tak się na to mówi) więc zacząłem grzebać po internecie na waszym forum doszukałem się sposobu poprzez macierz odwrotną lecz i w tym przypadku jest to niemożliwe dla mnie do wykonania, na końcu próbowałem metodą Sarrusa, ale z wyznaczników zawsze wychodzi 0, nie wiem czy możliwe jest to że nie układ nie ma rozwiązań? że jest niewłaściwy. I czy jest to możliwe że na 2 egzaminach te 2 pkt za zadanie byłyby takie łatwe do zdobycia. Jeśli jest tak jak piszę, to proszę również o wytłumaczenie jak to udowodnić najłatwiej. A jeśli się myle to jak to rozwiązać
Z góry dziekuje i pozdrawiam zenek
-
- Użytkownik
- Posty: 304
- Rejestracja: 22 maja 2010, o 17:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 12 razy
Układ równań 3 niewiadome
zenek29,
Dodaj pierwsze i drugie równanie stronami ----> y wychodzi równe 0.
Teraz przepisujesz układ, tylko kasując y.
2x-z=-2, stąd z=2x+2.
Szybko sprawdzasz, że jeśli z=2x+2, to układ równać jest "OK".
Stąd rozwiązaniami układu są liczby y=0, x i z= 2x+2.
Hm, mam rację? Czy poszło za prosto :<?
Dodaj pierwsze i drugie równanie stronami ----> y wychodzi równe 0.
Teraz przepisujesz układ, tylko kasując y.
2x-z=-2, stąd z=2x+2.
Szybko sprawdzasz, że jeśli z=2x+2, to układ równać jest "OK".
Stąd rozwiązaniami układu są liczby y=0, x i z= 2x+2.
Hm, mam rację? Czy poszło za prosto :<?
Układ równań 3 niewiadome
dobrze, idźmy dalej Twoim tropem: y=0 ; z=2x+2ElEski pisze:zenek29,
Dodaj pierwsze i drugie równanie stronami ----> y wychodzi równe 0.
Teraz przepisujesz układ, tylko kasując y.
2x-z=-2, stąd z=2x+2.
Szybko sprawdzasz, że jeśli z=2x+2, to układ równać jest "OK".
Stąd rozwiązaniami układu są liczby y=0, x i z= 2x+2.
Hm, mam rację? Czy poszło za prosto :<?
zatem podstawiając na przykład do 3 mamy:
6x+y-3z=-6 czyli
6x+0-3(2x+2)=-6
6x-6x-6=-6
0=0
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Układ równań 3 niewiadome
To już jest wynik: \(\displaystyle{ y=0,z=2x+2}\), gdzie \(\displaystyle{ x}\) to parametr. Żeby zobaczyć że to już jest wynik, to podstaw to do równań i zobacz że wszystko się zgadza.zenek29 pisze: dobrze, idźmy dalej Twoim tropem: y=0 ; z=2x+2
O właśnie. Nie ma sprzeczności.zenek29 pisze: zatem podstawiając na przykład do 3 mamy:
6x+y-3z=-6 czyli
6x+0-3(2x+2)=-6
6x-6x-6=-6
0=0
Układ równań 3 niewiadome
No własnie i tutaj widać moje zaległości z gimnazjum i technikum, myślałem że nie może sie równać 0=0 i przez to traciłem łatwe pkt na zadaniu,
ok, czyli jak teraz dostane takie zadanie to mam rozumiec ze 3 linijki wystarczą, a na końcu napisac że x jest dowolne czyli parametr?
Dzieki wielkie
ok, czyli jak teraz dostane takie zadanie to mam rozumiec ze 3 linijki wystarczą, a na końcu napisac że x jest dowolne czyli parametr?
Dzieki wielkie
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Układ równań 3 niewiadome
Jak najbardziej eliminacja Gaussa jest metodą standardową. Powyższe rozwiązanie jest inne, niż się zazwyczaj pisze. Zwykle się to robi tak jak poniżej, chociaż to jest prawie to samo.
\(\displaystyle{ \left(
\begin{array}{rrrr}
2&1&-1&-2\\
-2&-2&1&2\\
6&1&-3&-6
\end{array}
\right)
\to
\left(
\begin{array}{rrrr}
2&1&-1&-2\\
0&1&0&0\\
0&2&0&0
\end{array}
\right)
\to
\left(
\begin{array}{rrrr}
2&0&-1&-2\\
0&1&0&0\\
0&0&0&0
\end{array}
\right)}\).
Różnica jest taka, że w tamtym sposobie tylko wywnioskowaliśmy coś z układu równań i w zasadzie na koniec powinniśmy sprawdzić, czy otrzymany wynik jest poprawny. Tutaj przekształcamy układ równań, za każdym razem otrzymując układ równań równoważny poprzedniemu.
\(\displaystyle{ \left(
\begin{array}{rrrr}
2&1&-1&-2\\
-2&-2&1&2\\
6&1&-3&-6
\end{array}
\right)
\to
\left(
\begin{array}{rrrr}
2&1&-1&-2\\
0&1&0&0\\
0&2&0&0
\end{array}
\right)
\to
\left(
\begin{array}{rrrr}
2&0&-1&-2\\
0&1&0&0\\
0&0&0&0
\end{array}
\right)}\).
Różnica jest taka, że w tamtym sposobie tylko wywnioskowaliśmy coś z układu równań i w zasadzie na koniec powinniśmy sprawdzić, czy otrzymany wynik jest poprawny. Tutaj przekształcamy układ równań, za każdym razem otrzymując układ równań równoważny poprzedniemu.