Wzór funkcji kwadratowej

Zagadnienia dot. funkcji kwadratowej. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI kwadratowe i pierwiastkowe. Układy równań stopnia 2.
myszka666
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 107
Rejestracja: 5 maja 2010, o 23:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Pkr
Podziękował: 35 razy

Wzór funkcji kwadratowej

Post autor: myszka666 »

W funkcji kwadratowej f : \(\displaystyle{ x_{1}+ x_{2}=-3}\) i \(\displaystyle{ x_{1} \cdot x_{2} = -\frac{7}{4}}\), gdzie \(\displaystyle{ x_{1}, x_{2}}\) to miejsca zerowe tej funkcji. Do wykresu funkcji należy punkt \(\displaystyle{ P=(0,-7)}\). Znajdź wzór funkcji f.
moozo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 131
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 20:32
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 23 razy

Wzór funkcji kwadratowej

Post autor: moozo »

hm, a w czym konkretnie tkwi problem?
1. układ równań, z tego masz wartości pierwiastków które podstawiasz do wzoru y=a(x-x1)(x-x2)
2. z drugiego warunku wyliczasz a
ODPOWIEDZ