funkcja z parametrem
-
- Użytkownik
- Posty: 81
- Rejestracja: 29 wrz 2008, o 16:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 32 razy
funkcja z parametrem
wyznacz takie m, dla którego oba pierwiastki są większe od 1
\(\displaystyle{ x ^{2} + 2mx + (m ^{2} - 4 )=0}\)
chodzi o to, że nie wiem jak zapisać ten warunek żeby te pierwiastki były większe od 1.
Proszę o pomoc:)
\(\displaystyle{ x ^{2} + 2mx + (m ^{2} - 4 )=0}\)
chodzi o to, że nie wiem jak zapisać ten warunek żeby te pierwiastki były większe od 1.
Proszę o pomoc:)
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 121
- Rejestracja: 19 paź 2010, o 11:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Żory
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 12 razy
funkcja z parametrem
po pierwsze (co jets oczywiste):
\(\displaystyle{ \Delta > 0}\)
po drugie (jak narysujesz sobie to zrozumiesz czemu):
\(\displaystyle{ f(1)>0}\)
po trzecie (aby wierzchołek (a co za tym idzie - pierwiastki w połączeniu z poprzednim równaniem) było po prawej stronie)
\(\displaystyle{ p>1}\)
\(\displaystyle{ \Delta > 0}\)
po drugie (jak narysujesz sobie to zrozumiesz czemu):
\(\displaystyle{ f(1)>0}\)
po trzecie (aby wierzchołek (a co za tym idzie - pierwiastki w połączeniu z poprzednim równaniem) było po prawej stronie)
\(\displaystyle{ p>1}\)
dobra - teraz zgaduj zgadula który jest mniejszy:)wystarczy że mniejszy z nich jest większy od 1
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
funkcja z parametrem
ZAWSZE dla \(\displaystyle{ a>0 \ \ \ \frac{-b- \sqrt{\Delta} }{2a}}\) jest mniejszy to tak a propos
-
- Użytkownik
- Posty: 81
- Rejestracja: 29 wrz 2008, o 16:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 32 razy
funkcja z parametrem
właśnie obliczyłem z p i z f(1)>0 i wychodzi mi, że m >1. Dalej nie wiem co mam z tym zrobić...
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
funkcja z parametrem
\(\displaystyle{ \Delta >0 \\
f(1) > 0}\)
Oraz współrzędne wierzchołka (p,q) spełniające warunki \(\displaystyle{ p>1}\) i \(\displaystyle{ q<0}\)
f(1) > 0}\)
Oraz współrzędne wierzchołka (p,q) spełniające warunki \(\displaystyle{ p>1}\) i \(\displaystyle{ q<0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 81
- Rejestracja: 29 wrz 2008, o 16:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 32 razy
funkcja z parametrem
z f(1)>0 wychodzi mi, że m>1. z p wychodzi, że m >1. Z q wychodzi mi funkcja kwadratowa i pierwiastki to 1 i 3.
jak mam to teraz "złączyć" wszystko?:)-- 30 listopada 2010, 21:09 --czyli cześć wspólna to będzie m > 3 ?:)
jak mam to teraz "złączyć" wszystko?:)-- 30 listopada 2010, 21:09 --czyli cześć wspólna to będzie m > 3 ?:)
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
funkcja z parametrem
To wystarczy. Dlaczego? Uzasadnienie:
- Delta dodatnia gwarantuje 2 miejsca zerowe
- W zasadzie przy a>0 i delcie dodatniej mamy zagwarantowane że wierzchołek jest poniżej osi OX ale
- Trzeba uściślić położenie wierzchołka na prawo do x=1 (p>1) no i co już wiemy poniżej osi q<0 (ale ten warunek wyjdzie prawdziwy dla całej wcześniej wyliczonej dziedziny)
- W dodatku wierzchołek leży pomiędzy miejscami zerowymi
- Jeśli zatem f(1)>0 a q=f(p)<0 to mocy Twierdzenia Darboux pomiędzy istnieje miejsce zerowe (i to jest to mniejsze)-- 30 lis 2010, o 22:14 --\(\displaystyle{ q<0 \\
- \frac{\Delta}{4a} <0 \\
\frac{\Delta}{4a} >0 \\
a=1 \\
\frac{\Delta}{4} >0 \\
\Delta >0}\)
Czyli nic nowego (patrz moje uzasadnienie)
Odpowiadając na pytanie: tak, bierzesz część wspólną z rozwiązań wszystkich nierówności
- Delta dodatnia gwarantuje 2 miejsca zerowe
- W zasadzie przy a>0 i delcie dodatniej mamy zagwarantowane że wierzchołek jest poniżej osi OX ale
- Trzeba uściślić położenie wierzchołka na prawo do x=1 (p>1) no i co już wiemy poniżej osi q<0 (ale ten warunek wyjdzie prawdziwy dla całej wcześniej wyliczonej dziedziny)
- W dodatku wierzchołek leży pomiędzy miejscami zerowymi
- Jeśli zatem f(1)>0 a q=f(p)<0 to mocy Twierdzenia Darboux pomiędzy istnieje miejsce zerowe (i to jest to mniejsze)-- 30 lis 2010, o 22:14 --\(\displaystyle{ q<0 \\
- \frac{\Delta}{4a} <0 \\
\frac{\Delta}{4a} >0 \\
a=1 \\
\frac{\Delta}{4} >0 \\
\Delta >0}\)
Czyli nic nowego (patrz moje uzasadnienie)
Odpowiadając na pytanie: tak, bierzesz część wspólną z rozwiązań wszystkich nierówności
-
- Użytkownik
- Posty: 81
- Rejestracja: 29 wrz 2008, o 16:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 32 razy
funkcja z parametrem
wyliczając deltę wychodzi mi zbiór (-niesk,1)u(3,+niesk) z p i f(1) wychodzi m>1. Czyli część wspólna to m należące do (3,+niesk). jak sobie podstawiam za m np. 4 to wychodzi. Dobrze jest?:)
P.S przepraszam za zapis. mam mało czasu:P
P.S przepraszam za zapis. mam mało czasu:P
-
- Użytkownik
- Posty: 121
- Rejestracja: 19 paź 2010, o 11:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Żory
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 12 razy
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
funkcja z parametrem
Dla f(1)>0 to nie jest wzór skróconego mnożenia! [wtedy i tak odp. byłaby "troszkę" inna]
-- 30 lis 2010, o 22:23 --
Adamie, gdybys pokusił się o lekture postów to byś zauważył że to napisałem A nawet to dobitnie pokazałem.
-- 30 lis 2010, o 22:23 --
Adamie, gdybys pokusił się o lekture postów to byś zauważył że to napisałem A nawet to dobitnie pokazałem.
-
- Użytkownik
- Posty: 81
- Rejestracja: 29 wrz 2008, o 16:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 32 razy
funkcja z parametrem
trochę nie wiem gdzie robię błąd:P
ja po prostu za x daje 1 i mam
\(\displaystyle{ 1 - 2m +4m - 3>0}\)
\(\displaystyle{ m>1}\)
najwidoczniej jestem idiotą...
ja po prostu za x daje 1 i mam
\(\displaystyle{ 1 - 2m +4m - 3>0}\)
\(\displaystyle{ m>1}\)
najwidoczniej jestem idiotą...
-
- Użytkownik
- Posty: 121
- Rejestracja: 19 paź 2010, o 11:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Żory
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 12 razy
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
funkcja z parametrem
Z treści zadania wynika że: \(\displaystyle{ f(x)=x ^{2} + 2mx + (m ^{2} - 4 )}\) , dlatego \(\displaystyle{ f(1)=1+2m+m^2-4}\)IceCube pisze: ja po prostu za x daje 1 i mam
\(\displaystyle{ 1 - 2m +4m - 3>0}\)
\(\displaystyle{ m>1}\)