a+b+c=0 - udowodnij

Zagadnienia dot. funkcji kwadratowej. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI kwadratowe i pierwiastkowe. Układy równań stopnia 2.
Awatar użytkownika
luigi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 3 paź 2006, o 16:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Głuchołazy
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 1 raz

a+b+c=0 - udowodnij

Post autor: luigi »

Wykaż, że współczynniki trójmianu kwadratowego \(\displaystyle{ y=ax^2+bx+c; \ a\not =0}\) spełniają warunek \(\displaystyle{ a+b+c=0}\), a trójmian kwadratowy posiada co najmniej jedno miejsce zerowe.
Awatar użytkownika
matti
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 6 kwie 2006, o 18:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

a+b+c=0 - udowodnij

Post autor: matti »

z równości a+b+c=0 mamy: b=-(a+c) => b�=(a+c)�
b�-4ac=(a+c)�-4ac=a�+c�+2ac-4ac=a�-2ac+c�=(a+c)�≥0
co najmniej jedno miejsce zerowe
Awatar użytkownika
qsiarz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 202
Rejestracja: 15 kwie 2006, o 15:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bytom
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 18 razy

a+b+c=0 - udowodnij

Post autor: qsiarz »

\(\displaystyle{ y=ax^2+bx+c; \ a\not =0}\), zauwazamy ze:
\(\displaystyle{ y=a+b+c}\), dla \(\displaystyle{ x=1}\)
skoro \(\displaystyle{ a+b+c=0}\), to rozwiazaniem jest x=1

mam nadzieje ze wyjasnilem a nie namieszalem
ODPOWIEDZ