Witam Jesteście moją ostatnią deską ratunku. Przysięgam, że zawsze rozwiązuje zadania matematyczne sam, ale teraz po prostu nie wiem . W żadnym wypadku nie proszę o rozwiązanie, tylko o ogólne wskazówki .
1. Napisz wzór funkcji kwadratowej,której wykresem jest parabola o wierzchołku \(\displaystyle{ W=(1,-1)}\) i przechodzi przez punkt \(\displaystyle{ P=(2,3)}\)
2.Dla jakich wartości m funkcja \(\displaystyle{ f(x)=x^2+mx+5}\) ma 2 miejsca zerowe
3.Wyznacz wzór funkcji kwadratowej wiedząc, że zbiorem wartości
jest przedział \(\displaystyle{ <1,+\infty)}\) prosta o równaniu \(\displaystyle{ x=2}\) jest ona osią symetrii jej wykresem oraz \(\displaystyle{ a=2}\)
4. Podaj zbiór wartości funkcji \(\displaystyle{ f(x)=-3x^2+x+1}\).
5. Wyznacz największą i najmniejszą wartość funkcji \(\displaystyle{ f(x)=-2x^2+8x-6}\) w przedziale \(\displaystyle{ <0,3>}\)
Funkcja kwadratowa
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 19 lis 2010, o 21:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
Funkcja kwadratowa
Ostatnio zmieniony 19 lis 2010, o 22:22 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 122
- Rejestracja: 25 wrz 2009, o 23:47
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 17 razy
Funkcja kwadratowa
1) masz podane \(\displaystyle{ p}\),\(\displaystyle{ q}\),\(\displaystyle{ x}\),\(\displaystyle{ y}\)skorzystaj ze postaci kanonicznej funkcji kwadratowej i oblicz współczynnik \(\displaystyle{ a}\)
2)aby ta funkcja miała dwa miejsca zerowe to wartość parametru m musi być taka żeby delta z \(\displaystyle{ f(x)}\) była większa lub równa\(\displaystyle{ 0}\)(wtedy masz 2 takie same pierwiastki).
3) masz podany przedział zbioru wart. więc możesz odczytać współrzędną \(\displaystyle{ q}\) oraz masz podaną oś symetrii z czego odczytasz drugą współrzędną wierzchołka.
4)liczysz współrzędną wierzchołka \(\displaystyle{ q}\) patrzysz jaki jest współczynnik \(\displaystyle{ a}\) i odczytujesz
5)obliczasz wierzchołek, miejsca zerowe, rysujesz przybliżony wykres i patrzysz jaka jest najmniejsza i największa wartość
2)aby ta funkcja miała dwa miejsca zerowe to wartość parametru m musi być taka żeby delta z \(\displaystyle{ f(x)}\) była większa lub równa\(\displaystyle{ 0}\)(wtedy masz 2 takie same pierwiastki).
3) masz podany przedział zbioru wart. więc możesz odczytać współrzędną \(\displaystyle{ q}\) oraz masz podaną oś symetrii z czego odczytasz drugą współrzędną wierzchołka.
4)liczysz współrzędną wierzchołka \(\displaystyle{ q}\) patrzysz jaki jest współczynnik \(\displaystyle{ a}\) i odczytujesz
5)obliczasz wierzchołek, miejsca zerowe, rysujesz przybliżony wykres i patrzysz jaka jest najmniejsza i największa wartość
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Funkcja kwadratowa
5) Trochę inaczej.
Liczysz f(0); f(3) oraz \(\displaystyle{ f(x_w)}\) jeśli \(\displaystyle{ x_w}\) siedzi w podanym przedziale.
I wybierasz co chcą.
Liczysz f(0); f(3) oraz \(\displaystyle{ f(x_w)}\) jeśli \(\displaystyle{ x_w}\) siedzi w podanym przedziale.
I wybierasz co chcą.
-
- Użytkownik
- Posty: 122
- Rejestracja: 25 wrz 2009, o 23:47
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 17 razy
Funkcja kwadratowa
Tak, wiem jednak chodziło mi o narysowanie potem zobaczenie dla jakich argumentów jaka jest wartość mniej więcej(czyli największa i najmniejsza) a następnie obliczenie dla nich dokładnej wartośći
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 19 lis 2010, o 21:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
Funkcja kwadratowa
Jak na razie bardzoooo dziękuje za wskazówki, jutro nad tym popracuję dokładniej. Myślę, że nie powinno byś problemów,ale w razie co będę jeszcze pisał . Dziękuję jeszcze raz .