Witam.
Mam przed sobą dosyć nieprzyjemne dla mnie zadanie, za które nie wiem nawet jak się zabrać. Prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu go, a konkretnie poradę jak przekształcić ów warunek:
Wyznacz wartość parametru m tak, aby pierwiastki \(\displaystyle{ x_{1}, x_{2}}\) równania \(\displaystyle{ x^{2}+mx+2m-3=0}\) spełniały warunek \(\displaystyle{ x^{2} _{1} x_{2}+x_{1}x^{2}_{2}<0}\).
Wartość parametru m, by spełniony był warunek...
-
- Użytkownik
- Posty: 656
- Rejestracja: 11 gru 2009, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: aaa
- Pomógł: 119 razy
Wartość parametru m, by spełniony był warunek...
wzory Viette'a jak masz coś z pierwiastkami do zrobienia;]
\(\displaystyle{ x^{2} _{1} x_{2}+x_{1}x^{2}_{1}=x_{1}x_{2}(x_{1}+x_{2})<0}\)
dodatkowo: \(\displaystyle{ \Delta>0}\) bo mamy miec 2 pierwiastki(różne)
\(\displaystyle{ x^{2} _{1} x_{2}+x_{1}x^{2}_{1}=x_{1}x_{2}(x_{1}+x_{2})<0}\)
dodatkowo: \(\displaystyle{ \Delta>0}\) bo mamy miec 2 pierwiastki(różne)
Ostatnio zmieniony 21 lut 2010, o 22:57 przez zati61, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
Wartość parametru m, by spełniony był warunek...
\(\displaystyle{ \Delta>0\\
x^{2} _{1} x_{2}+x_{1}x^{2}_{2}=x_{1}x_{2}(x_{1}+x_{2})<0 \leftarrow \text {wzory Viete'a}}\)
x^{2} _{1} x_{2}+x_{1}x^{2}_{2}=x_{1}x_{2}(x_{1}+x_{2})<0 \leftarrow \text {wzory Viete'a}}\)