Funkcja h przyporządkowuje każdej liczbie naturalnej n liczbę wszystkich całkowitych rozwiązań nierówności \(\displaystyle{ x^{2} - 4nx + 3 n^{2} \le 0}\) z niewiadomą x.
a) Oblicz h(4)
b) Wyznacz wzór funkcji h
w a) wyszedł mi przedział należący od minus nieskończoności do czterech włącznie i tak się zastanawiam czy to dobrze, natomiast nie za bardzo wiem jak zrobić b)
Funkcja h przyporządkowuje
-
- Użytkownik
- Posty: 98
- Rejestracja: 1 lut 2010, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Pomógł: 35 razy
Funkcja h przyporządkowuje
b)
rozwiązujemy nierówność
\(\displaystyle{ x^2-4nx+3n^2 \le 0}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{ \Delta}=2n \wedge x_1=n \wedge x_2=3n}\)
To zbiór liczb naturalnych będących rozwiązaniem tej nierówności są to wszystkie liczby naturalne z przedziału \(\displaystyle{ [n,3n]}\) czyli \(\displaystyle{ 2n+1}\) jest tych liczb
Także \(\displaystyle{ h(n)=2n+1}\)
a)
\(\displaystyle{ h(4)=2 \cdot 4+1=9}\)
rozwiązujemy nierówność
\(\displaystyle{ x^2-4nx+3n^2 \le 0}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{ \Delta}=2n \wedge x_1=n \wedge x_2=3n}\)
To zbiór liczb naturalnych będących rozwiązaniem tej nierówności są to wszystkie liczby naturalne z przedziału \(\displaystyle{ [n,3n]}\) czyli \(\displaystyle{ 2n+1}\) jest tych liczb
Także \(\displaystyle{ h(n)=2n+1}\)
a)
\(\displaystyle{ h(4)=2 \cdot 4+1=9}\)
Funkcja h przyporządkowuje
Stare ale robię i też mnie zastanawia skąd się wzięło 2n+1 jak widać nie wszyscy umieją wytłumaczyć.
- kmarciniak1
- Użytkownik
- Posty: 809
- Rejestracja: 14 lis 2014, o 19:37
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 183 razy
Funkcja h przyporządkowuje
Wiemy że rozwiązania to liczby \(\displaystyle{ \left\langle n,3n\right\rangle}\)
Rozpiszmy rozwiązania dla kilku początkowych \(\displaystyle{ n}\)
\(\displaystyle{ {\red1} \ {\green2} \ {\red3}}\)
\(\displaystyle{ {\red2 \ 3} \ {\green4} \ {\red5 \ 6}}\)
\(\displaystyle{ {\red3 \ 4 \ 5} \ {\green6} \ {\red7 \ 8 \ 9}}\)
\(\displaystyle{ {\red4 \ 5 \ 6 \ 7} \ {\green8} \ {\red9 \ 10 \ 11 \ 12}}\)
Widać że po lewej stronie zielonej liczby mamy \(\displaystyle{ n}\) rozwiązań po prawej stronie też mamy \(\displaystyle{ n}\) rozwiązań \(\displaystyle{ n+n=2n}\) Dodajemy jeszcze zieloną liczbę i wychodzi \(\displaystyle{ 2n+1}\)
Rozpiszmy rozwiązania dla kilku początkowych \(\displaystyle{ n}\)
\(\displaystyle{ {\red1} \ {\green2} \ {\red3}}\)
\(\displaystyle{ {\red2 \ 3} \ {\green4} \ {\red5 \ 6}}\)
\(\displaystyle{ {\red3 \ 4 \ 5} \ {\green6} \ {\red7 \ 8 \ 9}}\)
\(\displaystyle{ {\red4 \ 5 \ 6 \ 7} \ {\green8} \ {\red9 \ 10 \ 11 \ 12}}\)
Widać że po lewej stronie zielonej liczby mamy \(\displaystyle{ n}\) rozwiązań po prawej stronie też mamy \(\displaystyle{ n}\) rozwiązań \(\displaystyle{ n+n=2n}\) Dodajemy jeszcze zieloną liczbę i wychodzi \(\displaystyle{ 2n+1}\)
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5750
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 132 razy
- Pomógł: 526 razy
Funkcja h przyporządkowuje
Jedno z błyskotliwszych i ciekawych zadań na tym poziomie jakie ostatnio widziałem, bardzo pomocne przy rozwijaniu matematycznych uzdolnień. Rozwija ono nie tylko wiedzę o równaniach i nierównościach kwadratowych ale ładnie wprowadza w świat kombinatoryki.