Miejsca zerowe funkcji.
Miejsca zerowe funkcji.
Wierzchołek paraboli, która jest wykresem funkcji \(\displaystyle{ f(x)=ax^{2}+ 24x -9}\), należy do prostej o równaniu \(\displaystyle{ y=3}\). Znajdź miejsca zerowe funkcji f.
-
- Użytkownik
- Posty: 656
- Rejestracja: 11 gru 2009, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: aaa
- Pomógł: 119 razy
Miejsca zerowe funkcji.
Współrzędne wierzchołka,, gdy a,b,c to współczynniki trójmianu to:
\(\displaystyle{ W=( \frac{-b}{2a}; \frac{- \Delta}{4a})}\)
Trzeba także wiedzieć kiedy punkt(tu W) należy do prostej
\(\displaystyle{ W=( \frac{-b}{2a}; \frac{- \Delta}{4a})}\)
Trzeba także wiedzieć kiedy punkt(tu W) należy do prostej
-
- Użytkownik
- Posty: 175
- Rejestracja: 1 maja 2008, o 15:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 57 razy
- Pomógł: 14 razy
Miejsca zerowe funkcji.
Skoro wierzchołek należy do tej prostej to \(\displaystyle{ y_w=3}\), a więc\(\displaystyle{ y_w=\frac{-\Delta}{4a}
\iff \frac{-\Delta}{4a} =3 \iff \frac{24^2-4 \cdot (-9) \cdot a}{4a} =3 \iff ...}\), no a miejsca zerowe to myślę, że wiesz jak się obliczasz mając trójmian kwadratowy w postaci ogólnej
\iff \frac{-\Delta}{4a} =3 \iff \frac{24^2-4 \cdot (-9) \cdot a}{4a} =3 \iff ...}\), no a miejsca zerowe to myślę, że wiesz jak się obliczasz mając trójmian kwadratowy w postaci ogólnej