a) \(\displaystyle{ 2 ^{x+3}}\)=\(\displaystyle{ 4}\)
b) (\(\displaystyle{ \frac{5}{6}}\))\(\displaystyle{ ^{x-1}}\)=(\(\displaystyle{ \frac{6}{5}}\))\(\displaystyle{ ^{x-1}}\)
rozwiąż równania
-
- Użytkownik
- Posty: 89
- Rejestracja: 27 wrz 2009, o 11:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łeba
- Podziękował: 9 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 89
- Rejestracja: 27 wrz 2009, o 11:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łeba
- Podziękował: 9 razy
- Althorion
- Użytkownik
- Posty: 4541
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 662 razy
rozwiąż równania
Zadanie 1.:
\(\displaystyle{ 2^{x+3} = 2^2 \\
x+3 = 2 \\
x = -1}\)
Zadanie 2.:
\(\displaystyle{ \left( \frac{5}{6} \right) ^{x-1} = \left( \frac{5}{6} \right)^{-x + 1} \\
x - 1 = -x + 1 \\
2x = 2 \\
x = 1}\)
\(\displaystyle{ 2^{x+3} = 2^2 \\
x+3 = 2 \\
x = -1}\)
Zadanie 2.:
\(\displaystyle{ \left( \frac{5}{6} \right) ^{x-1} = \left( \frac{5}{6} \right)^{-x + 1} \\
x - 1 = -x + 1 \\
2x = 2 \\
x = 1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 89
- Rejestracja: 27 wrz 2009, o 11:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łeba
- Podziękował: 9 razy