f(x) min

Zagadnienia dot. funkcji kwadratowej. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI kwadratowe i pierwiastkowe. Układy równań stopnia 2.
Paatyczak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 120
Rejestracja: 6 wrz 2007, o 22:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Zduńska Wola
Podziękował: 58 razy

f(x) min

Post autor: Paatyczak »

dzienny dochód hurtowni akumulatorów wyraża się wzorem \(\displaystyle{ f(x)=0,25x ^{2}-11x-1950}\)

oblicz przy jakiej liczbie sprzedanych akumulatorów firma poniesie największą stratę. oblicz wartość tej straty.
Awatar użytkownika
lukki_173
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 913
Rejestracja: 24 paź 2008, o 17:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kościeliska (woj. opolskie)
Podziękował: 56 razy
Pomógł: 218 razy

f(x) min

Post autor: lukki_173 »

Trzeba policzyć \(\displaystyle{ p \ i \ q}\) tej funkcji.
Po rachunkach wychodzi:
\(\displaystyle{ p=22\\
q=-2071}\)

Zatem:
przy sprzedaniu 22 akumulatorów firma poniesie największą stratę, która będzie wynosić -2071 zł.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ