Nierówności kwadratowe - pytanie

Zagadnienia dot. funkcji kwadratowej. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI kwadratowe i pierwiastkowe. Układy równań stopnia 2.
anita91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 29 mar 2009, o 23:08
Płeć: Kobieta

Nierówności kwadratowe - pytanie

Post autor: anita91 »

prosze o pomoc : jutro mam kartkowke z nierówności kwadratowych i rozumiem jak sie to wszystko liczy, te delty x1,x2 tylko juz sie pogubiłam jeśli chodzi o przedziały. Czy ktoś w miare prosty sposób mógłby mi wyjaśnić kiedy rozwiązaniem nierówności jest suma przedziałów a kiedy sam przedział z góry dzieki!
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

Nierówności kwadratowe - pytanie

Post autor: mmoonniiaa »

np.

\(\displaystyle{ (x-2)(x-5)<0}\)
rysujesz parabolkę, ramiona do góry, bo \(\displaystyle{ a=1>0}\) i odczytujesz rozwiązanie: \(\displaystyle{ x \in (2;5)}\)

\(\displaystyle{ (x-2)(x-5)>0}\)
rysujesz parabolkę, ramiona do góry, bo \(\displaystyle{ a=1>0}\) i odczytujesz rozwiązanie: \(\displaystyle{ x \in (- \infty ;2)\cup(5;+ \infty )}\)

\(\displaystyle{ -(x-2)(x-5)<0 \Leftrightarrow (2-x)(x-5)<0}\)
rysujesz parabolkę, ramiona w dół, bo \(\displaystyle{ a=-1<0}\) i odczytujesz rozwiązanie: \(\displaystyle{ x \in (- \infty ;2)\cup(5;+ \infty )}\)

\(\displaystyle{ -(x-2)(x-5)>0 \Leftrightarrow (2-x)(x-5)>0}\)
rysujesz parabolkę, ramiona w dół, bo \(\displaystyle{ a=-1<0}\) i odczytujesz rozwiązanie: \(\displaystyle{ x \in (2;5)}\)
anita91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 29 mar 2009, o 23:08
Płeć: Kobieta

Nierówności kwadratowe - pytanie

Post autor: anita91 »

a jeżeli nierówność jest \(\displaystyle{ \ge}\) lub \(\displaystyle{ \le}\) to takie same są przedziały jak w przypadku > i < ??
Awatar użytkownika
marcinn12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 882
Rejestracja: 23 sty 2007, o 15:06
Płeć: Kobieta
Podziękował: 61 razy
Pomógł: 193 razy

Nierówności kwadratowe - pytanie

Post autor: marcinn12 »

To wtedy domykasz przedziały

np <2,5> itd

ale moze byc tez taka sytacja ze musisz wyrzucic cos z przedziału ale mysle ze tego na kartkowce nie bedzie.
ODPOWIEDZ