Witam !
Mam do rozwiazania nierownosc \(\displaystyle{ f(x)<g(x)}\)gdzie\(\displaystyle{ f(x)\frac{1}{3} x^{2}+2}\) a \(\displaystyle{ g(x)=f(x+6)}\) Pomóżcie proszę:) Z góry dzięki:P
Rozwiąż nierówność f(x)<g(x)
- Calasilyar
- Użytkownik
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
Rozwiąż nierówność f(x)<g(x)
to jest taka nierówność:
\(\displaystyle{ \frac{1}{3}x^{2}+2<\frac{1}{3}(x+6)^{2}+2}\)
rozwiązanie tego, to chyba nie problem, co?
\(\displaystyle{ \frac{1}{3}x^{2}+2<\frac{1}{3}(x+6)^{2}+2}\)
rozwiązanie tego, to chyba nie problem, co?
-
- Użytkownik
- Posty: 520
- Rejestracja: 28 sty 2009, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 86 razy
Rozwiąż nierówność f(x)<g(x)
\(\displaystyle{ g(x)=\frac{1}{3}(x+6)^{2}+2=\frac{1}{3}x^{2}+4x+14}\)
Teraz podstawiasz do nierówności:
\(\displaystyle{ \frac{1}{3}x^{2}+2<\frac{1}{3}x^{2}+4x+14}\)
\(\displaystyle{ 0<4x+12}\)
\(\displaystyle{ x>-3}\)
Mam nadzieje że wszystko jasne
Teraz podstawiasz do nierówności:
\(\displaystyle{ \frac{1}{3}x^{2}+2<\frac{1}{3}x^{2}+4x+14}\)
\(\displaystyle{ 0<4x+12}\)
\(\displaystyle{ x>-3}\)
Mam nadzieje że wszystko jasne