znajdź wzór i uzupełnij tabelkę

Zagadnienia dot. funkcji liniowych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI 1. stopnia. Układy równań i nierówności liniowych.
asiunia909
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 108
Rejestracja: 14 wrz 2008, o 12:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 34 razy

znajdź wzór i uzupełnij tabelkę

Post autor: asiunia909 »

Dana jest częsciowa tabela funkcji liniowej, dziedziną jest zbiór licz rzeczywistych
a)znajdź wzór
b) uzupełnij tabelkę
\(\displaystyle{ \frac{x| -4 | -2 | 1 | 8 | ? |}{y| 4 | 2\frac{1}{2} | \frac{1}{4} | ? | -13 }|}\)
Ilonis90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 22 gru 2008, o 20:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 7 razy

znajdź wzór i uzupełnij tabelkę

Post autor: Ilonis90 »

wzór ogólny funkcji liniowej to
y=ax+b

układ równań wychodzi:P
4=-4a+b
1/4=a+b

z rozwiązania wychodzi a=-3/4 a b=1

więc wzór funkcji wygląda tak: y=-3/4x+1

znak zapytania w x

-13=-3/4x+1
x=18i2/3

znak zapytania w y

y=-3/4*8+1
y=-5

mam nadzieje że dobrze:)
ODPOWIEDZ