przesuniecie funkcji

Zagadnienia dot. funkcji liniowych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI 1. stopnia. Układy równań i nierówności liniowych.
niezapomnajka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 2 sty 2009, o 21:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Czaplinek
Podziękował: 1 raz

przesuniecie funkcji

Post autor: niezapomnajka »

Funkcja liniowa f okreslona jest wzorem f(x)=3x+b, dla x R.
a) Wyznacz współczynnik b, wiedzac że f(x-2)=3x-5.
Awatar użytkownika
sea_of_tears
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1641
Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 548 razy

przesuniecie funkcji

Post autor: sea_of_tears »

\(\displaystyle{ f(x-2)=3x-5 \newline
f(x)=3x+b\newline
f(x-2)=3(x-2)+b=3x-6+b\newline
\newline
3x-5=3x-6+b\newline
-5=-6+b\newline
b=1}\)
ODPOWIEDZ