Rozwiąż nierówność
\(\displaystyle{ (2x- \sqrt{3} ) ^{ \frac{6x-6}{x+1} } qslant (2x+ \sqrt{3} ) ^{-x}}\)
nierówność
- Wicio
- Użytkownik
- Posty: 1318
- Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 561 razy
nierówność
Wskazówka:
\(\displaystyle{ (2x- \sqrt{3} ) ^{ \frac{6x-6}{x+1} } qslant (2x+ \sqrt{3} ) ^{-x}}\)
\(\displaystyle{ (2x- \sqrt{3} ) ^{ \frac{6x-6}{x+1} } qslant (2x-\sqrt{3} ) ^{x}}\)
\(\displaystyle{ (2x- \sqrt{3} ) ^{ \frac{6x-6}{x+1} } qslant (2x+ \sqrt{3} ) ^{-x}}\)
\(\displaystyle{ (2x- \sqrt{3} ) ^{ \frac{6x-6}{x+1} } qslant (2x-\sqrt{3} ) ^{x}}\)
- Wicio
- Użytkownik
- Posty: 1318
- Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 561 razy
nierówność
Masz identyczne podstawy, więc można je opuścić, jednak trzeba rozpatrzyć pewne przypadki, np.
-gdy podstawa większa od 1 to normalnie opuszczamy nie zmieniając znaku nierówności
-gdy podstawa mniejsza od 1 i większa od 0 to opuszczamy podstawy, lecz zmieniamy znak nierówności
rozpatrz jak to jest dla ujemnej podstawy
Oczywiście jak rozpatrujesz np. dla podstawy większej od 1 , to najpierw rozwiąż nierównośc, gdy podstawa większa od1, czyli wylicz x spełniające załozenie, a dopiero potem opuść podstawy i wylicz x i odrzuć te x które są niezgodne z założeniem
-gdy podstawa większa od 1 to normalnie opuszczamy nie zmieniając znaku nierówności
-gdy podstawa mniejsza od 1 i większa od 0 to opuszczamy podstawy, lecz zmieniamy znak nierówności
rozpatrz jak to jest dla ujemnej podstawy
Oczywiście jak rozpatrujesz np. dla podstawy większej od 1 , to najpierw rozwiąż nierównośc, gdy podstawa większa od1, czyli wylicz x spełniające załozenie, a dopiero potem opuść podstawy i wylicz x i odrzuć te x które są niezgodne z założeniem