Nie było mnie na lekcji i teraz nie mogę zrozumieć o co w tym chodzi. Na przykład mam takie przykłady:
\(\displaystyle{ a) y = - ft|x + 3 \right|
b) y = 3 \sqrt{2x - 1}
c) y = \sqrt{ \frac{3}{4}x + 3 } + \sqrt{7x - 2}}\)
\(\displaystyle{ d) y = \frac{1}{ \sqrt{9 - x}+3 }}\)
Nie wiem jak podejść do tych przykładów. Proszę o dokładne wytłumaczenie:)
Z góry dzięki za pomoc
Zbiór wartości funkcji
- qba1337
- Użytkownik
- Posty: 304
- Rejestracja: 20 lis 2008, o 17:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: xXx
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 40 razy
Zbiór wartości funkcji
Nie wiem dokładnie co masz z tym zrobić, czy narysować wykres czy poprostu obliczyć.
Przykładowo c)
żeby usunąć pierwiastki należy:
Musisz pomnożyć te wyrażenie po znaku równości
przez Pierwiastek z 3/4 x +3 - pierwiastek z 7x-2
to jest analogiczne do wzoru skróconego mnożenia
a^2 + b^2 = ( a +b ) * ( a - b)
Przykładowo c)
żeby usunąć pierwiastki należy:
Musisz pomnożyć te wyrażenie po znaku równości
przez Pierwiastek z 3/4 x +3 - pierwiastek z 7x-2
to jest analogiczne do wzoru skróconego mnożenia
a^2 + b^2 = ( a +b ) * ( a - b)
-
- Użytkownik
- Posty: 81
- Rejestracja: 29 wrz 2008, o 16:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 32 razy
Zbiór wartości funkcji
myślę że chodzi tutaj o samo wyliczenie. Mógłbyś to rozpisać całkowicie jak powinno to wyglądać bo narazie tego nie widze:P
-
- Użytkownik
- Posty: 78
- Rejestracja: 3 mar 2008, o 17:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Milky Way
- Pomógł: 20 razy
Zbiór wartości funkcji
a)\(\displaystyle{ D^{-1} - ;0 \right]}\)
b)\(\displaystyle{ D^{-1}:left[ 0;+ )}\)
c)\(\displaystyle{ D^{-1}:( \sqrt{ \frac{45}{14}};+ )}\)
d)\(\displaystyle{ D^{-1}:( \frac{1}{3};0)}\)
b)\(\displaystyle{ D^{-1}:left[ 0;+ )}\)
c)\(\displaystyle{ D^{-1}:( \sqrt{ \frac{45}{14}};+ )}\)
d)\(\displaystyle{ D^{-1}:( \frac{1}{3};0)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 81
- Rejestracja: 29 wrz 2008, o 16:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 32 razy
Zbiór wartości funkcji
chciałbym się dowiedzieć jak do tego dochodzicie. Nie wiem skąd się bierze to rozwiązanie.
Proszę o wytłumaczenie.
Proszę o wytłumaczenie.