funkcja f określona na zbiorze liczb całkowitych nieujemnych przyporządkowuje każdej liczbie n resztę z dzielenia tej liczby przez 4
a) określ zbiór wartości funkcji f
b) podaj zbiór wszystkich miejsc zerowych funkcji f
c) narysuj wykres funkcji f dla\(\displaystyle{ n qslant 10}\)
funkcja..
-
- Użytkownik
- Posty: 298
- Rejestracja: 6 paź 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 73 razy
funkcja..
1) zbiorem wartości jest \(\displaystyle{ ZW=\lbrace 0;1;2;3\rbrace}\)takie liczby mogą być resztą z dzielenia liczby całkowitej nieujemnej przez 4!
2)\(\displaystyle{ M_{0}={4k} k C}\) podstawiając za k dowolną liczbę otrzymamy miejsce zerowe ponadto tym wyrażeniem opisaliśmy wszystkie miejsca zerowe tej funkcji!
3)wykes będzie wyglądał następująco:
dla 0 będzie 0
dla 1 będzie 1
...
dla 4będzie 0- \(\displaystyle{ \frac{4}{4}=1}\) i 0 reszty
dla 5 będzie 1
...itd
2)\(\displaystyle{ M_{0}={4k} k C}\) podstawiając za k dowolną liczbę otrzymamy miejsce zerowe ponadto tym wyrażeniem opisaliśmy wszystkie miejsca zerowe tej funkcji!
3)wykes będzie wyglądał następująco:
dla 0 będzie 0
dla 1 będzie 1
...
dla 4będzie 0- \(\displaystyle{ \frac{4}{4}=1}\) i 0 reszty
dla 5 będzie 1
...itd