Zadanie

Zagadnienia dot. funkcji liniowych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI 1. stopnia. Układy równań i nierówności liniowych.
turystaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 29 lis 2008, o 18:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sieradz
Podziękował: 2 razy

Zadanie

Post autor: turystaa »

3 szkoły zorganizowały wspólnie zawody sportowe. Pierwsza szkoła wystawiła o 25% uczniów więcej niż druga, a druga o 4 osoby więcej niż trzecia. Druga i trzecia szkoła wystawiła łącznie o 20 uczniów więcej niż 1. Ilu uczniów z każdej szkoły wzięło udział w zawodach.

Zacząłem robić to tak:
1 szkoła - \(\displaystyle{ x + 0,25(y+4)}\)
2 szkoła - \(\displaystyle{ y + 4}\)
3 szkoła - \(\displaystyle{ y}\)

i tak szczerze to nie wiem co dalej.. Prosze o pomoc!
Ostatnio zmieniony 29 lis 2008, o 18:44 przez turystaa, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Wicio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1318
Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 561 razy

Zadanie

Post autor: Wicio »

1 szkoła - \(\displaystyle{ x+25 x}\)
2 szkoła - \(\displaystyle{ x}\)
3 szkoła \(\displaystyle{ x-4}\)

\(\displaystyle{ x+x-4-20=x+25 x}\)
turystaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 29 lis 2008, o 18:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sieradz
Podziękował: 2 razy

Zadanie

Post autor: turystaa »

ano widzisz... dzieki, niepotrzebnie na sile chcialem wstawic gdzies ten \(\displaystyle{ y}\) zeby wyszedl uklad rownan.
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

Zadanie

Post autor: mmoonniiaa »

Niepotrzebnie wprowadzasz dwie niewiadome. Mam taką propozycję

III szkoła: \(\displaystyle{ x}\)
II szkoła: \(\displaystyle{ x+4}\)
I szkoła: \(\displaystyle{ 125 (x+4)=1,25(x+4)}\)

I + 20 = II + III

\(\displaystyle{ 1,25(x+4)+20=x+x+4}\)
ODPOWIEDZ