proszę kogoś kumatego z matmy o rozwiązanie tego zadania:)

Zagadnienia dot. funkcji liniowych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI 1. stopnia. Układy równań i nierówności liniowych.
anciulka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 23 lis 2008, o 10:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Podkarpackie

proszę kogoś kumatego z matmy o rozwiązanie tego zadania:)

Post autor: anciulka »

proszę kogoś kumatego z matmy o rozwiązanie tego zadania:)

system podatkowy w Polsce przewiduje ulgi dla podatników,tj.możliwość odpisania pewnej kwoty od podatku, czyli zmniejszenia go o tę kwotę.W roku 2002 obowiązywał zapis o uldze na przyrządy i pomoce naukowe, na mocy którego podatnik mógł odpisać od podatku 19% swoich wydatków na przyrządy i pomoce naukowe ale nie więcej niż 433,22zł.Niech w oznacza wysokość wydatków na przyrządy i pomoce naukowe w roku 2002.
a)oblicz odpis od podatku dla w=1560,10zł
b)oblicz odpis od podatku dla w=2534,50zł
c)podaj najniższą kwotę wydatków w,począwszy od której odpis od podatku jest stały
d)napisz wzór funkcji f(w)określającej wysokość odpisu od podatku w zależności od kwoty pieniędzy,wydanych na przyrządy i pomoce naukowe w roku 2002.
Moraxus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 223
Rejestracja: 23 lis 2008, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 79 razy

proszę kogoś kumatego z matmy o rozwiązanie tego zadania:)

Post autor: Moraxus »

a)
\(\displaystyle{ 1560,10 \cdot 19 \% \approx 296,42}\)

b)
\(\displaystyle{ 2534,50 \cdot 19 \% >433,22}\) zatem można odliczyć 433,22zł.

c)
\(\displaystyle{ 433,22=19 x}\)
\(\displaystyle{ x 2280,11}\)

d)
\(\displaystyle{ y= \frac{19x}{100}}\)
ODPOWIEDZ