zaznaczanie zbioru punktow

Zagadnienia dot. funkcji liniowych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI 1. stopnia. Układy równań i nierówności liniowych.
pAwEl12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 125
Rejestracja: 13 lip 2008, o 19:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 30 razy

zaznaczanie zbioru punktow

Post autor: pAwEl12 »

w uk wspolrzednych zaznacz zbior punktow , ktorych wspolrzedne spelniaja warunek :



\(\displaystyle{ y qslant x

1 qslant y qslant 4}\)



lub


\(\displaystyle{ y qslant 2x+12

y qslant -x}\)




no i wyznaczam bez rpoblemu z pierwszego ukladu 2rownania i z drugiego ukladu 1 rownanie... ale nie iwem jak wyznaczyc to y qslant x np... prosze o jakas rade... wskazowke
Awatar użytkownika
sea_of_tears
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1641
Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 548 razy

zaznaczanie zbioru punktow

Post autor: sea_of_tears »

jeśli chodzi o pierwszy układ to rysujesz prostą y=x
ponieważ y mamy wiekszy bądź równy to zaznaczamy cały obszar nad tą prostą
potem rysujesz proste y=1 i y=4 i zaznaczasz obszar pomiędzy nimi
rozwiązanie układu równań to część wspólna obu rzeczy

jeśli chodzi o drugi układ
rysujesz prostą y=2x+12
ponieważ y jest mniejszy bądź równy zaznaczamy cały obszar pod tą prostą
potem rysujesz prostą y=-x
i znowu zaznaczamy cały obszar pod tą prostą
rozwiązanie to część wspólna obu rzeczy

mam nadzieję, że jakoś to wytłumaczyłam
pAwEl12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 125
Rejestracja: 13 lip 2008, o 19:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 30 razy

zaznaczanie zbioru punktow

Post autor: pAwEl12 »

jak mam narysowac y=x ?

to po prostu linie na osi x?
Awatar użytkownika
sea_of_tears
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1641
Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 548 razy

zaznaczanie zbioru punktow

Post autor: sea_of_tears »

nie, to wykres funkcji y=x
zwykła funkcja liniowa, zrób tabelkę, weź trzy x, wylicz y i wszystkie trzy punkty połącz linią
ODPOWIEDZ