Potrzebuje pomocy z tym zadaniem.
Mam kilka przykładów z niego, ale proszę o pomoc tylko w tym jednym
Otóż jest takie polecenie.
Dla każdej z podanych funkcji sprawdź , czy podane obok liczby należą do zbioru jej wartości.
a) \(\displaystyle{ f(x) = -3x + 5}\)
i potrzebuje pomocy takiej - w jaki sposób to mam zrobić jeśli mam np.
Liczbę \(\displaystyle{ 6}\)
Liczbę \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)
A wszystkie liczby\(\displaystyle{ x R}\)
Potrzebuję na tych liczbach wyżej po to by zrobić następne punkty których jest sporo
Sprawdź czy liczb należy do zbioru wartości
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 1 lis 2008, o 21:27
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 10 razy
Sprawdź czy liczb należy do zbioru wartości
jeśli liczba\(\displaystyle{ a}\) należy do zbioru wartości funkcji, to \(\displaystyle{ \bigvee _{x R} : f(x)=a}\)
Łatwo sprawdzić, że \(\displaystyle{ 6}\) i \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) należą do zbioru wartości funkcji liniowej
Łatwo sprawdzić, że \(\displaystyle{ 6}\) i \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) należą do zbioru wartości funkcji liniowej
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 21 wrz 2008, o 10:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Świętajno CitY
- Podziękował: 17 razy
Sprawdź czy liczb należy do zbioru wartości
Tzn. jak łatwo?
[ Dodano: 12 Listopada 2008, 17:53 ]
Może mi ktoś wytłumaczyć jak to się sprawdza? Bo jak są rzeczywiste to wszystkie chyba pasują. A jak mam niewymierne, wymierne itp? Jak to w ogóle sprawdzić czy się nadają.
[ Dodano: 12 Listopada 2008, 17:53 ]
Może mi ktoś wytłumaczyć jak to się sprawdza? Bo jak są rzeczywiste to wszystkie chyba pasują. A jak mam niewymierne, wymierne itp? Jak to w ogóle sprawdzić czy się nadają.