dana jest funkja y=-3x+2. Dla jakiego argumenu x:
a)y=-7 ; b)y=11 ; c)y=1
prosilbym o pełną odpowiedź:)
Wartości funkcji liniowej.
-
- Użytkownik
- Posty: 1179
- Rejestracja: 21 cze 2004, o 00:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krk
- Pomógł: 9 razy
Wartości funkcji liniowej.
maaan.. ja nie chce byc uszczypliwy, ale to sa trywialne zadanka...
robi to sie tak... podstawiasz pod y konkretna dana i rozwiazujac prosciutkie rownanko otrzymujesz wynik (argument)
zrobie ci jeden przyklad.. reszte juz musisz zakapowac...
y=-3x+2 a)y=-7
-7=-3x+2 -9=-3x x=3 (w ostatnim przejsciu dzielilem przez -3)
pozdrawiam i samodzielnosci zycze!!
robi to sie tak... podstawiasz pod y konkretna dana i rozwiazujac prosciutkie rownanko otrzymujesz wynik (argument)
zrobie ci jeden przyklad.. reszte juz musisz zakapowac...
y=-3x+2 a)y=-7
-7=-3x+2 -9=-3x x=3 (w ostatnim przejsciu dzielilem przez -3)
pozdrawiam i samodzielnosci zycze!!