rozwiąż poniższe równania I stopnia z jedną niewiadomą
a)(x-2)*(x+2)=(x-2)^2-4 b)3x-2(x+1)=-6+x
równania I stopnia z jedną niewiadomą
- Zlodiej
- Użytkownik
- Posty: 1910
- Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 108 razy
równania I stopnia z jedną niewiadomą
a)
(x-2)*(x+2)=(x-2)^2-4
x^2-4=x^2-4x+4-4
x=1
b)
3x-2(x+1)=-6+x
a moze za łatwo ? :] tutaj dam tylko podpowiedz
Wymnoz to co jest do wymnozenia, przenies na jedna strone wszystko a potem sobie zauważ ile musi być równe x zeby x+/- coś było równe 0
(x-2)*(x+2)=(x-2)^2-4
x^2-4=x^2-4x+4-4
x=1
b)
3x-2(x+1)=-6+x
a moze za łatwo ? :] tutaj dam tylko podpowiedz
Wymnoz to co jest do wymnozenia, przenies na jedna strone wszystko a potem sobie zauważ ile musi być równe x zeby x+/- coś było równe 0