Znajdź wzór funkcji

Zagadnienia dot. funkcji liniowych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI 1. stopnia. Układy równań i nierówności liniowych.
Juliaaaaa14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 15 paź 2008, o 11:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Nowy Sącz
Podziękował: 8 razy

Znajdź wzór funkcji

Post autor: Juliaaaaa14 »

Znajdź wzór funkcji liniowej \(\displaystyle{ f}\), która spełnia dwa następujace warunki: \(\displaystyle{ f(x+1)-f(x)=2}\) dla każdej rzeczywistej liczby \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ f(0)=3}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

Znajdź wzór funkcji

Post autor: piasek101 »

Zatem masz jeszcze \(\displaystyle{ f(1)-f(0)=2}\)
Awatar użytkownika
Harry Xin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 545
Rejestracja: 9 sie 2007, o 19:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 148 razy
Pomógł: 83 razy

Znajdź wzór funkcji

Post autor: Harry Xin »

Funkcja liniowa ma wzór:
\(\displaystyle{ f(x)=ax+b}\)
Aby poznać jej wzór musimy policzyć po prostu a oraz b.
\(\displaystyle{ f(0)=3}\)
\(\displaystyle{ a*0+b=3}\)
\(\displaystyle{ b=3}\)
\(\displaystyle{ f(x)=ax+3}\)
\(\displaystyle{ f(x+1)-f(x)=2}\)
\(\displaystyle{ a(x+1)+3-ax-3=2}\)
\(\displaystyle{ ax+a-ax=2}\)
\(\displaystyle{ a=2}\)
\(\displaystyle{ f(x)=2x+3}\)
ODPOWIEDZ