Zadanie tekstowe- układ równań
-
- Użytkownik
- Posty: 357
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 12:03
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 210 razy
- Pomógł: 1 raz
Zadanie tekstowe- układ równań
Ile kilogramów kwasu siarkowego 20% i ile kilogramów kwasu siarkowego 5% należy zmieszać aby otrzymać 24 kilogramy kwasu o stężeniu 10%? Bardzo byłabym wdzięczna jak by ktoś obliczył mi to zadanie. Dodam że trzeba to wyliczyć za pomocą układów równań
-
- Użytkownik
- Posty: 23498
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3265 razy
Zadanie tekstowe- układ równań
Wczoraj to gdzieś pokazywałem (może nawet Tobie).
\(\displaystyle{ 20\%x+5\%y=10\% 24}\) oraz \(\displaystyle{ x+y=24}\)
\(\displaystyle{ 20\%x+5\%y=10\% 24}\) oraz \(\displaystyle{ x+y=24}\)