udowodnij równosc

Zagadnienia dot. funkcji liniowych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI 1. stopnia. Układy równań i nierówności liniowych.
Awatar użytkownika
południowalolka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 349
Rejestracja: 9 wrz 2007, o 13:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 23 razy

udowodnij równosc

Post autor: południowalolka »

Wykaz że jezeli fenkja f jest liniowa , to dla dowolnych liczb rzeczywistych a,b zachodzi równosc:
f(a+b) + f(a-b)=2f(a)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

udowodnij równosc

Post autor: piasek101 »

\(\displaystyle{ f(x)=tx+p}\)

zatem :

\(\displaystyle{ f(a+b)=t(a+b)+p}\) oraz \(\displaystyle{ f(a-b)=t(a-b)+p}\)

przekształć \(\displaystyle{ f(a+b)+f(a-b)}\) (wstaw do tego powyższe) aż otrzymasz \(\displaystyle{ 2f(a)}\)
ODPOWIEDZ